Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak Mourinhu

Ovo je Realov taktički plan za 'el clasico' i Messija: Opet će biti skandala!?

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti razradio je taktički plan s kojim namjerava zaustaviti Lionela Messija i doći do pozitivnog rezultata u 'el clasicu'.

Cristiano Ronaldo iznimno je motiviran pred „el clasico“. Portugalac će učiniti sve da Real Madrid barem ne izgubi na Camp Nouu, pišu madridski mediji. Nakon pobjede nad Levanteom, „kraljevi“ su dodatno sabili redove.

Što je tajna Messijeva preporoda? Evo kako se promijenio i tko mu je 'digao tlak'!

U ovoj postavi će Real na Barcu: Modrić puno znači, ali glavni je ipak Ronaldo

Kako bi poboljšao atmosferu u i oko momčadi Carlo Ancelotti organizirao je zajednički ručak igrača i stručnog stožera, na koji su bili pozvani i mediji.

Kako zaustaviti Messija?

Ronaldo nije prekinuo „silenzio“, ali barem je na trenutak gurnuo u stranu sve probleme i spekulacije o mogućem odlasku iz Madrida kako bi se što bolje pripremio za utakmicu koja bi mogla odlučiti o prvaku. Ako Real izgubi, teško će do titule. Zato je najvažnije ne izgubiti, iako u Realu tvrde da na Camp Nouu stižu po pobjedu.
Dok se Barcelona pripremala za utakmicu s Manchester Cityjem, Real se usredotočio na „el clasico“. Ancelotti i njegovim tim razrađivali su taktički plan za utakmicu.

Prva i osnovna točka plana glasi: kako zaustaviti Messija? Trener i momčad Reala gledali su utakmicu Barcelona i Manchester Cityja i dobili potvrdu da je Messi opet u velikoj formi. Ancelotti priprema za Messija fleksibilnu obranu, čuvat će ga se zonski, ali imat će i posebno zadužene čuvare. Prema izvješću španjolskih medija, Ancelotti je jučerašnji trening koncipirao tako da se može nazrijeti tko će striktnije čuvati Messija.

Budući da će najvjerojatnije igrati po desnoj strani, u duel će mu izlaziti Marcelo, dok će ga Sergio Ramos prihvaćati kada krene prema sredini. Pomagat će im kompletna momčad, ali njih dvojica biti će najčešće u izravnim duelima s najboljim igračem Barcelone.
Isco i Toni Kroos bit će zaduženi da ga pritisnu kada se bude izvlačio po loptu na sredini terena, dok će Modrić više biti zadužen za organizaciju igru i praćenje Argentinca iz drugog plana. Ancelottijev plan je smanjiti Messijev kontakt s loptom što je više moguće. Jer, kad Messi dobije loptu, onda ga je puno teže zaustaviti, to je jasno kao dan.

Mourinho našao recept

Ancelotti će u biti primijeniti sličnu taktiku kakvu je koristio Jose Mourinho dok je vodio Real. Nakon početnih neuspjeha, portugalski stručnjak našao je protuigru za Barcelonu i Messija. Ancelotti je navodno akceptirao nedavnu izjavu Luisa Suareza koji je izjavio kako su lošiji rezultati Reala plod konfuzne i nedovoljno momčadske igre Reala u obrani. Suarez je ciljao na to da neki igrači Reala nedovoljno sudjeluju u fazi obrane.

Naravno da je mislio na Ronalda i Garetha Balea. Ancelotti je u pripremi za Barcelonu dao naglasak baš na tomu, odnosno na povratnoj trci napadača, ali i na striktnijem ispunjavanju obrambenih zadataka posljednje linije. Kada igrate protiv Barcelone, koncentracija mora biti stopostotna svih 90 minuta. Jedna pogreška može usmjeriti utakmicu u pravcu iz kojeg nema povratka. U nedjelju Marcelo sigurno neće jurcati u napad, dok će se Isco znatno frekventnije vraćati nazad i pratiti igrače koji iznose loptu.

Ancelotti će zasigurno tražiti od svojih igrača da igraju puno čvršće od Manchester Cityja, da ne dopuste da ih Messi voza po travnjaku, da budu uporni i požrtvovani u praćenju Argentinca, ali i da paze da ne budu isključeni. To je lako reći ali teško napraviti. Real će tražiti kontakt igru na granici dozvoljenog. Neki njegovi igrači, poput Pepa primjerice, u bližoj prošlosti, pod vodstvom Mourinha, nisu mogli pronaći balans izmešu oštre i korektne igre, često su odlazili u grubost pa i brutalnost. Ako se ovo predviđanje ostvari, opet bi moglo biti polemike i skandala.

Sudački kriterij

Kao i obično puno toga će ovisiti o sudačkom kriteriju. Glavni sudac derbija Mateua Lahoza nije baš ostao u lijepo sjećanju Barcelone. Sudac iz Valencije dva je puta dijelio pravdu u „el clasicu“, u oba navrata slavio je Real, u Superkupu 2012. i finalu Kupa kralja prošle sezone. Lahoza je sudio i odlučujuću utakmicu prošle sezone kada je Barca u posljednjem kolu protiv Atletica trebala pobjedu. Atletico je izvukao remi i došao do naslova prvaka. Katalonci nisu bili zadovoljni suđenjem, žalili su se da je Messiju poništio čisti pogodak.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider