Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve iznenadili

Real i Barca im gledaju u leđa: Nikad nisu bili na vrhu, a imali su boljih generacija

Prošlo je šest tjedana od početka nove sezone Primere, a na vrhu ljestvice po prvi put u klupskoj povijesti nalazi se Villarreal...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sjeni Barcelone i Reala, Marcelinova momčad za vikend je pobijedila Atletico Madrid s 1-0 i time došla do pete uzastopne pobjede u prvenstvu. Strijelac jedinog pogotka bio je Leo Baptistao, koji je na El Madrigal stigao na posudbu upravo iz Atletica, gdje se nikad nije dobro uklopio u planove Diega Simeonea. No, dobro je iskoristio priliku u Villarrealu.

'Žuta podmornica' pokazala je odličnu požrtvovnost i organiziranost i potpuno zasluženo se našla na čelu La Lige. S čak 11 novih lica u svlačionici, nenametljivi 50-godišnji španjolski trener Marcelino napravio je fenomenalnu stvar. Nešto više novaca, oko 11 milijuna funti, izdvojeno je tek za Roberta Soldada iz Tottenhama, a na sve ostale igrače zajedno potrošeno je u europskim okvirima skromnih 20-ak milijuna funti. Znači ukupno malo više od 30 milijuna funti na kompletni remont momčadi.

Primjerice, Real je samo na Kovačića potrošio skoro toliko. Naravno da je rano donositi zaključke koliko ovakav Villarreal može u ligi poput Primere uz nekoliko jakih ekipa koje itekako imaju europske ambicije. Da ne spominjemo Real i Barcelonu. Ali momčad s Madrigala trenutno je ispred dva španjolska giganta i svih ostalih koje se stavljalo u ulogu favorita. A znala je imati puno bolje generacije. U klubu su igrala imena poput Juana Romana Riquelmea, Roberta Piresa, Diega Forlana, Santija Cazorle, Jona Dahla Tomassona, Diega Godina, Antonija Valencije i drugih.

''Nakon šest utakmica rano je donositi zaključke. No, s tako izvanrednim momčadima u ligi, ono što smo učinili do sada zaslužuje samo riječi hvale'', izjavio je nakon zadnje utakmice skromni, ali impresivni tvorac ovog Villarreala, koji je s nekoliko jeftinih i anonimnih pojačanja te s igračima s posudbe uhvatio vrh ljestvice. A preko ljeta su ostali bez ponajveće zvijezde Luciana Vietta.

Marcelinova momčad je protiv Atletica, koji je poznat po svojoj mentalnoj snazi i borbenosti, pokazala duh i zajedništvo kad se uspjela oduprijeti Simeoneovim igračima u nastavku. Dobro su kontrolirali posjed lopte u veznom redu, mijenjali brzinu igre i strpljivo tražili mogućnost za napasti Atleticova vrata. Formacija u kojoj najčešće igraju je 4-4-2, s naglaskom na čvrsti vezni red s Brunom i Triguerosom u sredini te s Jonathanom dos Santosom i Samu Castillejom na krilima. Ali tu su Tomas Pina, Denis Suarez i 18-godišnji Leiva koji se nerijetko nađu u rotaciji.

Na bekovima najviše igraju Španjolci Mario Gaspar i Jaume Costa, koji su startali i protiv Atletica, ali su prethodnu utakmicu kod Malage krenuli Slovenac Jokić i Srbin Rukavina. To dovoljno govori koliko se Marcelino ne boji ispremiješati sastav, a da ne dobije kontraefekt ili lošu reakciju igrača. Svi su dobro izbrušeni i usredotočeni na njegove zahtjeve. I ne boje se igrati prema naprijed. Atletico nisu čekali na kontre, nego su hrabro napali.

Udarni stoperski dvojac su Bjelokoščanin Bailly i Victor Ruiz, dok se u napadu uz Soldada i Baptistaa rotiraju Bakambu i Adrian. Jedan od rijetkih koji je odigrao sve minute je mladi 22-godišnji francuski vratar Alphonse Areola, koji je pristigao na posudbu iz PSG-a. Ni obrana nije sklona velikim promjenama, no tako je uvijek dok se ne prima previše pogodaka.

Nemaju izrazitu zvijezdu o kojoj ovise ili najboljeg igrača oko kojeg se sve vrti, momčad je u prvom planu. Najskuplji igrač Soldado je protiv Malage krenuo s klupe zbog europskih iskušenja, ali rezultat nije patio. Zasad im preostaje ne previše poletjeti i biti svjestan svojih mogućnosti, ali pritom protiv nikoga ne istrčati sa strahom. Mogla bi ovo biti vrlo uzbudljiva sezona španjolskog prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider