Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema prodaje

Kontroverzni klub napada elitu: Odbijaju nemoralne ponude i dovode velike talente

Klub koji je podigao puno prašine ne želi biti hit samo jedne sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

RB Leipzig postao je senzacija Bundeslige osvajanjem drugog mjesta u svojoj prvoj sezoni među elitom. Kontroverzni klub podigao je puno prašine svojim poslovanjem i ''zaobilaženjem'' pravila Bundeslige, ali ono što im nitko ne može osporiti je odličan rad na nogometnom terenu.

Arhitekt momčadi Ralf Rangnick okupio je mladu, talentiranu i jeftinu momčad, koja pod trenerom Ralphom Hasenhüttlom igra odličan nogomet. Njihov pristup je nešto što se stereotipno ne očekuje od kluba s tako moćnim sponzorom i praktički neograničenim resursima; umjesto plaćanja velikih odšteta za zvijezde i dokazane igrače, Leipzig je odabrao dovođenje mladih igrača koji će to tek postati i pritom će zajedno rasti kao momčad.

Nakon odlične sezone najistaknutiji pojedinci našli su se na meti brojnih velikana, ali za razliku od, primjerice, Monaca, čini se da neće doći do čerupanja momčadi. Leipzig ima velike planove; žele postati glavni rival Bayerna koji već godinama dominira Njemačkom i napraviti dobar rezultat u Ligi prvaka.

75 milijuna eura? Nema šanse!

Zbog financijske moći mogu si dopustiti odbijanje nemoralnih ponuda, a jedna takva stigla je iz Liverpoola za veznjaka Nabyja Keitu. Iako nisu potvrdili tko je točno stavio 75 milijuna eura na stol, vrlo je vjerojatno da se radi o Redsima, čiji trener Jürgen Klopp već dugo prati Keitu, a vlasnicima je poručio da ne biraju sredstva za njegovo dovođenje.

''Ne prodajemo naše igrače samo da dobijemo novac. Nedavno smo dobili ponudu od 75 milijuna eura za Keitu. Nema šanse! On ima ugovor koji će odraditi'', rekao je vlasnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, a odmah je poručio ostalim klubovima da mogu prestati vrebati ostale igrače.

''Prodaja Keite ne bi bio samo dokaz nepoštivanja naših navijača, nego i loš znak za naše ostale igrače poput Tima Wernera, koji je također vrlo tražen'', dodao je Mateschitz u razgovoru za Bild.

RB Leipzig tako nastavlja biti jedan od najzanimljivijih klubova cijele Europe koji će i u sljedećoj sezoni biti pod povećalom nogometne javnosti. Profit RB Leipzigu očito nije na prvom mjestu, jer da jest, klub je ovoga ljeta mogao zaraditi debelo preko 100 milijuna eura za igrače u koje je uložio i 10 puta manje iznose.

Nova skupina velikih talenata stigla u Leipzig

Sve je izglednije da se u Leipzigu stvara nova velika snaga njemačkog nogometa. Osim što nisu prodali nikoga od ključnih igrača, bez puno buke su u momčad dodali još nekoliko velikih talenata.

20-godišnji napadač Jean-Kevin Augustin stigao je iz PSG-a za 13 milijuna eura, a radi se o igraču koji je na U-19 Europskom prvenstvu nadmašio čak i Kyliana Mbappea i postao prvi strijelac turnira sa šest golova u pet utakmica. Iz Galatasaraya je za 12,5 milijuna eura stigao portugalski U-21 reprezentativac Bruma, ofenzivac koji je sa samo 20 godina bio među najboljim igračima turskog velikana, a u prvenstvu je zabio 11 golova uz šest asistencija.

Na U-21 Euru je za Portugal zabio tri gola, od kojih je jedan bio među najboljima na turniru. Došli su i 20-godišnji austrijski veznjak Konrad Laimer iz sestrinskog Red Bull Salzburga te švicarsko-kamerunski vratar Yvon Mvogo iz Young Boysa. Na popisu seniorske momčad bit će i mnogi igrači iz rezervne momčadi i mladih selekcija, među kojima je i jedan Hrvat: napadač Dominik Martinović koji ima i njemačko državljanstvo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider