Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogometaši protiv sprintera

Evo tko je najbrži, a tko najsporiji u Barci: Usporedbe s Boltom smiješne

Neymar je najbrži igrač Barcelone, jedan je od najhitrijih nogometaša svijeta, ali čak ni on nije ni blizu Usaina Bolta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski list Marca provela je istraživanje u Barceloni i otkrila tko je najbrži, a tko najsporiji nogometaš u momčadi.

Brazilski napadač Neymar bio je najbrži s brzinom od 34.83 km/h, drugi je francuski stoper Jeremy Mathieu (34.25), a na trećem mjestu je desni bek Aleix Vidal (33.8). Najsporiji Barcelonin igrač je Ivan Rakitić koji trči 30.66 km/h. Nakon Rakitića najsporiji je Andres Iniesta, pa Rafinha i Arda Turan...

Marca u objašnjenju navodi kako brzina nije veliki problem za hrvatskog reprezentativca koji svoj nedostatak u trci nadoknađuje svojim tehničkim sposobnostima. Jasno da isto pa i još više vrijedi za Iniestu. Uostalom, u nogometu oduvijek vrijedi ona stara: lopta je najbrža...

Bolt u Berlinu dosegao 44.16 km/h

Inače, nedavno je objavljen popis najbržih igrača na svijetu. Uvjerljivo je na prvom mjestu Bayernov vezni igrač Arjan Robben (37 km/h, brzina je izmjerena na SP-u 2014.), ispred Southamptonova napadača Shanea Longa (35.31) i Antonija Valencije, desnog krila Manchester Uniteda (35.2)...

Budući da smo u zadnje vrijeme preplavljeni smiješnim pa i grotesknim usporedbama najbržih nogometaša sa sprinterima, posebice sa svjetskim rekorderom Usainom Boltom, možda je zanimljivo vidjeti koju je maksimalnu brzinu postigao Bolt prilikom postavljanja svjetskog rekorda na 100 metara 2009. na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Jamajčanin je dosegao brzinu od 44.16 km/h, a prosjek mu je bio 36.7 km/h. Ove brojke sve govore.

Marvell Wynne najbrži nogometaš na stotinu metara

Na stotinu metara nogometaši nemaju nikakve šanse s najbržim sprinterima. Tek nekolicina aktivnih nogometaša može trčati ispod 11 sekundi stotinu metara, dok najbolji sprinteri trče ispod 10 sekundi. Na prste jedne ruke kroz povijest mogu se nabrojati nogometaši koji su mogli trčati „stotku“ ispod 10.50, a da imaju adekvatan dokaz za taj rezultat.

Ima puno neprovjerenih priča s mitološkim prizvukom o ekstra brzim nogometašima, pogotovo u prošlosti, kao recimo o legendarnom Argentincu Claudiju Caniggiji, ali nema dokaza koliko su zaista trčali "stotku", je li im se doista mjerilo i ako se mjerilo, jesu li mjerenja bila ispravna i u kojim uvjetima se trčalo. Mjerenja sa štopericom i „odokativnim startom“ ne mogu se uzeti u ozbiljno razmatranje. Nije potrebno pojašnjavati zašto. Oni koji imaju adekvatne dokaze uglavnom su nepoznati široj javnosti, u pravilu su se paralelno bavili nogometom i atletikom i trčali na mitinzima.

Darren Campbell i Adam Gemili imaju najbrže izmjereno vrijeme, ali teško se mogu svrstati u red nogometaša jer su nogometne karijere rano završili i na kraju su odabrali atletiku. Klasični profesionalni nogometaš, dakle onaj koji je napravio kakvu takvu nogometnu karijeru, s najbržim izmjerenim vremenom na stotinu metara jest Amerikanac Marvell Wynne.

On je na koledžu trenirao atletiku i bio je jedna od većih atletskih nada SAD-a, no na kraju je izabrao nogomet i danas je član MLS momčadi San Jose Earthquakes. Na jednom od atletskih mitinga trčao je 10.39. Prilično je jasno da on ne može istrčati taj rezultat otkad se bavi isključivo nogometom, jer treninzi su potpuno drugačiji.

Boltove monstruozne performanse

Neki vole uspoređivati vremena nogometaša i sprintera na 30 metara. Krajem prošle godine u medijima se pojavio nevjerojatan podatak da je nogometaš Borussije Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang na mjerenjima kluba istrčao 30 metara za 3.70 sekundi. Za one koji samo ovlaš prate atletiku znaju što to znači. Po tome je Aubameyang brži u prvih 30 metara ne samo od Bolta nego od svih najbržih trkača svijeta koji se utrkuju na stotinu metara.

Naime, Bolt je na spomenutoj utrci u Berlinu istrčao prvih 30 metara za čudesnih 3.78 sekundi. Iako neki neupućeni promatrači misle da Bolt i nema neki start, jedini sprinter koji ostvario brže vrijeme u prvih 30 metara utrke na stotinu metara jest Maurice Greene (3.75).

Treba uzeti u obzir da je Greene niži od Bolta čak 19 centimetara pa je logično da prema fizičkim predispozicijama ima prednost kada se kreće iz startnih blokova. S obzirom da je Bolt visok čak 195 centimetara, podatak da ima drugi najbrži rezultat na 30 metara možda na najbolji način pokazuje Boltove monstruozne performanse, jer ako je tako hitar na otvaranju utrke, ne bi treba pojašnjavati kakvu brzinu razvija u ostatku utrke.

Aubameyang brži od Bolta!? Ako vjerujete u Djeda Mraza...

Informacija o Aubameyangovu rezultatu ničim nije dokazana. Ne zna se u kakvim je uvjetima postignut taj rezultat, ako je uopće postignut, jer možda se radi tek o marketinškom triku. Nema, naime, podatka kako se vrijeme mjerilo, ručno ili elektronski, što je kao nebo i zemlja, je li kretao iz startnih blokova ili nije itd. 

Aubameyang je javno izazvao Bolta na utrku.
„Želio bih se okušati s Boltom. Svi kažu da sam hitar, ali ne dijelim to mišljenje. Nadam se da će mi pružiti priliku da vidim gdje sam“, kazao je Aubameyang smijući se.

Bolt se također nasmijao i nehajno odgovorio na pitanje novinarke CNN-a tko bi pobijedio:
„On to dobro zna“, kazao je Bolt kojeg očito već pomalo živciraju takve usporedbe. U nekim kasnijim razgovorima na slična pitanja prevrnuo bi očima i odmahnuo rukom.

S obzirom na sve rečeno procijenite sami kolika je šansa da je Aubameyang doista istrčao 30 metara za 3.70 sekundi, što bi značilo da je na toj distanci brži od najbržih sprintera na svijetu? Ako vjerujete u Djeda Mraza...

Brzina Barcinih igrača:

Neymar: 34.83
Jeremy Mathieu: 34.25
Aleix Vidal: 33.8
Javier Mascherano: 33.71
Jordi Alba: 33.67
Sergio Busquets: 33.64
Gerard Pique: 33.52
Sergi Roberto: 33.51
Paco Alcacer: 33.4
Samuel Umtiti: 33.01
Luis Suarez: 32.86
Andre Gomes: 32.73
Leo Messi: 32.27
Lucas Digne: 32.21
Denis Suarez: 32.18
Arda Turan: 31.87
Rafinha: 31.76
Andres Iniesta: 31.62
Ivan Rakitic: 30.66

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider