Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Genij ili šarlatan?

Pepova sezona iz noćne more: Ovo mu se nikad nije dogodilo

Pep Guardiola nikad u karijeri nije ostvarivao lošije rezultate.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City je na Stamford Bridgeu mogao zakomplicirati prvenstvo, ali to se nije dogodilo. Chelsea je pobjedom 2-1 napravio veliki korak prema naslovu, a Pep Guardiola je ovim porazom postavio najgori omjer u svojoj karijeri.

Cityju je to bio šesti prvenstveni poraz u sezoni, što je najgori rezultat u Pepovoj karijeri. Najbliže je tome došao u drugoj sezoni s Bayernom u kojoj je imao pet poraza u Bundesligi, dok je u ostalim sezonama bio impresivan – s Barcelonom je imao po jedan poraz u prve dvije i dva u trećoj sezoni.

Conteove povijesne pobjede nad Pepom

U sličnom je ritmu nastavio i u Bayernu s kojim je, ne računajući spomenutu sezonu od pet poraza, gubio dvije utakmice po sezoni. Situacija nije puno bolja ni kada se gleda broj poraza u svim natjecanjima; zasad ih sa Cityjem ima devet čime je izjednačio svoj negativni rekord iz druge sezone s Bayernom.

Posebno u oči upada postotak pobjeda koji je osjetno manji u Cityju nego u njegova prva dva kluba. U Barceloni je Pep pobijedio u 72 posto utakmica, u Bayernu je taj učinak skočio na 75 posto, dok je u Cityju on osjetno skromniji i iznosi 57 posto. U šest od sedam sezona u karijeri je Pep osvajao domaće prvenstvo; u Cityju će taj trofej ipak malo pričekati budući da zaostaje 14 bodova za Chelseajem osam utakmica prije kraja i trebalo bi mu neviđeno čudo za stizanje te prednosti.

Očekivalo se da će ovu sezonu Premierlige obilježiti ponovni susret starih rivala Pepa i Josea Mourinha, ali je svjetla pozornice ukrao Antonio Conte. On je pobjedom protiv Cityja postao prvi trener ikad koji je pobijedio Guardiolu u obje ligaške utakmice u sezoni, a od Chelseaja je stvorio nezaustavljivi stroj koji već drži jednu ruku na trofeju.

Je li Stanko Mršić bio u pravu?

Guardiola je od samog početka trenerske karijere bio ''pretplaćen'' na dominantne momčadi što je podijelilo nogometnu javnost koja često propitkuje njegove kvalitete. Za jedne je on vizionar i inovator koji granice mora i treba pomicati upravo s takvim momčadima, dok je za druge on ''prevarant'' i šarlatan koji svoje rezultate može zahvaliti kvalitetnim igračima i nedorasloj konkurenciji.

Argumente druge skupine najbolje opisuje legendarna izjava trenerske ikone HNL-a Stanka Mršića, koji je rekao ''da bi volio vidjeti Guardiolu kako vodi momčad Cibalije sastavljenu od igrača iz okolnih sela.''

Trenutna momčad Cityja nije u potpunosti skrojena po njegovom ukusu i već se najavljuju velike ljetne promjene kako bi Pepova vizija mogla zaživjeti u praksi i na engleskim travnjacima. Dok se to ne dogodi, ostaje dojam koji nije najbolji. Cityju je ozbiljno ugroženo mjesto u Ligi prvaka iz koje je ove sezone prilično šokantno ispao od Monaca, a mnogi su se njegovi eksperimenti pokazali neuspješnima ili u najmanju ruku diskutabilnima.

Međutim, on nije doveden da bi brzinski gomilao trofeje – njegova je uloga, kao nekad Cruyffova u Barceloni, postaviti nogometnu kulturu i stvoriti identitet velikog kluba u nastajanju. Zbog toga se ne očekuje da već prve sezone u klubu osvoji trostruku krunu kao što je to napravio u Barceloni, ali od njega će se s vremenom sigurno očekivati trofeji, a bit će zanimljivo vidjeti može li ih osvajati u puno izjednačenijoj konkurenciji nego u ranijim fazama karijere. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider