Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Desetljećima to traje

Prokletstvo trećeg mjesta na SP-u: Nijemci kao iznimka, ostali - debakl!

Nevjerojatan kuriozitet vezan je za europske reprezentacije koje osvoje treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nizozemska se nije uspjela plasirati na Euro nakon što je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu osvojila treće mjesto čime je zapravo nastavljen niz kojeg su (dvaput zaredom) prekidali Nijemci.

Naime, reprezentacija koja osvoji treće mjesto na SP-u kao po nepisanom pravilu ne plasira se na nadolazeće Europsko prvenstvo. Nizozemska je nastavila u tom ritmu nakon što je Njemačka, brončana sa svjetskih prvenstava 2006. i 2010. izborila Euro 2008. i 2012. Međutim, prije toga gotovo 20 godina događale su se nevjerojatne stvari...

Turska je na SP-u 2002. bila treća, a zatim nije uspjela izboriti Euro u Portugalu jer je u dodatnim kvalifikacijama ispala od Latvije.

Dogodilo se i Italiji

Ista sudbina zadesila je i hrvatsku reprezentaciju. Nakon što su Vatreni u Francuskoj 1998. uzeli povijesnu svjetsku broncu završili su kao treći u kvalifikacijskoj skupini za Euro koji se 2000. održao u Belgiji i Nizozemskoj.

Na SP-u 1994. treća je bila Švedska, koja se također nije uspjela plasirati. Šveđani su u skupini završili treći i time propustili smotru u Engleskoj.

Četiri godine prije toga dogodilo se da Italija, brončana sa SP-a 1990., u kvalifikacijama završi na drugom mjestu i ne plasira se na Euro u Švedskoj 1992. (tada su samo pobjednici grupa išli na završni turnir, a nauštrb Talijana plasirao se ZND).

Poljaci dvaput u osam godina ispadali nakon bronce

U Meksiku 1986. Francuska je osvojila treće mjesto na SP-u i onda nije izborila Euro u Njemačkoj, ostvarivši samo jednu pobjedu u osam kvalifikacijskih utakmica.

Skoro pa identična stvar dogodila se Poljskoj, trećoj reprezentaciji svijeta 1982. Oni su u kvalifikacijama za Euro 1984. također upisali tek jednu pobjedu i, naravno, ispali.

Treći na SP-u u Argentini bio je Brazil pa on odskače od ovih podudarnosti, ali zato je tu ponovno - Poljska. Na SP-u 1974. završili su treći i onda se nisu plasirali na Euro kojem je domaćin bila Jugoslavija.

Sve je počelo s Eusebiovim Portugalom

Prije toga 'tradiciju' su iznevjerili, a tko drugi nego - Nijemci. Poslije trećeg mjesta na SP-u 1970. ne samo da su se plasirali nego su postali prvaci Europe.

Eusebiov Portugal 1966. bio je treći na SP-u u Engleskoj da bi onda promašili Euro u Italiji 1968. S njihovim ispadanjem zapravo je počeo zanimljivi niz kojeg su povremeno prekidali Nijemci, ali koji pravi prekid nije doživio ni do danas, što će vam najbolje potvrditi Nizozemci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider