Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna željka vele

Prodali su najbolje, a sad su još bolji: Bajka kluba koji remeti planove engleskih bogataša

Bitka između Chelsea i Man Cityja za vodeću poziciju, u konačnici i naslov prvaka Premiershipa, svakako je najintrigantnija i najvažnija nogometna priča na Otoku. Ali, ona najljepša i najpozitivnija ispisuje se na južnoj obali Engleske i možemo joj dati radni naslov „Bajka o neuništivom Southamptonu“.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon 21 odigranog kola, što znači da smo zagazili u drugi dio prvenstva, Southampton je na trećem mjestu. U posljednja su tri kola remizirali su Chelseajem, pobijedili Arsenala doma pa nokautirali Man United na Old Traffordu.

Za vodećim Chelseajem zaostaje deset bodova, ali Unitedu bježi dva, Arsenalu tri, a Tottenhamu pet bodova. I sve to Ronald Koeman radi s momčadi koja je trostruko jeftinija od Mourinhove, Pellegrinijeve i Van Gaalove, a dva i pol puta od Wengerove.

Southampton je i prošle sezone bio priča. Na trenerskoj stolici sjedio je današnji Tottenhamov vođa, Mauricio Pochettino, nakon 11 kola Southampton je bio treći kao i sada. No, od sljedeće runde počeo je „slobodni pad“, momčad je ubrzo potonula u sredinu ljestvice i do kraja oscilirala između osmog i devetog mjesta.

Nakon rasprodaje došao - uspjeh

Ljeto je navuklo širok osmjeh na lice blagajnika, a mračnu sjenu na lica navijača. Počela je gotovo totalna rasprodaja, engleska elita posegnula je za najistaknutijim likovima iz svlačionice Saintsa. Klub je ostvario četiri najveća transfera u vlastitoj povijesti: Shaw je za rekordnih 37,5 milijuna eura prodan Unitedu, Lovren i Lallana za ukupno 56 u Liverpool, Chambersa je uzeo Arsenal za okruglih 20. Veteran Lambert također je preselio na Anfield, a u opći egzodus „uklopila“ se teška ozljeda prvoga strijelca Jaya Rodrigueza koji je na liječenju cijelu sezonu.

Postavljeni su novi financijski rekordi, potučene visine transfera ostvarene prodajom Garetha Balea, Alexa Oxladea-Chamberlaina i Thea Walcotta, no klubu su uoči sezone predviđali život u donjoj polovici tablice, a najcrnje prognoze kazivale su da bi klub-slavljenik (ove godine navršava 150 godina od osnivanja), jubilarnu godinu mogao provesti u borbi za opstanak u Premiershipu.

A onda je krenulo, nešto se pomaklo, Koeman je posložio Saintse... da parafraziram Daleku obalu. Dio zarađenog, pametno je uložen u rekonstrukciju momčadi. Novi trener doveo je iz Feyenoorda „svog“ Pellea, a iz Twentea Tadića. Dvojicu igrača u usponu, plaćenih razumnu cijenu (Tadić 14 milijuna, Pelle 10). Vratar Forster iz Celtica zamijenio je Boruca, Long u napadu Lamberta, a najskuplji je bio Mane koji je od Red Bulla doveden za 15 milijuna. Clyne je promoviran u prvotimca i već je dogurao do reprezentacije, Bertrand, Elia i Aiderweireld posuđeni...

Najveća prijetnja nisu engleski velikani već ozljede

I sam Ronald Koeman začudio se koliko je brzo ova nova momčad „kliknula“ i kako su bodovi počeli pristizati. Osim što je u zoni Lige prvaka u prvenstvu, Southampton je još i u ždrijebu FA Cupa. Bolji rezultati nego lani, a u blagajni je, samo od ljeta, ostalo netaknutih 45 milijuna eura. Tako se radi optimalni spoj nogometa i biznisa.

Naravno, do kraja sezone još je dugih 17 kola i posve je moguće da Southampton opet bude „odličan osmi“. Pogotovo zato što mu igrački kadar jest kvalitetan, ali nije širok. A sad su počele ozljede: jedan od ključnih, Schneiderlin, pa važni Wanyama, pouzdani Aiderweireld, svi će biti odsutni nekoliko tjedana. Yoshida je otišao na Azijski kup gdje se japanska reprezentacija planira zadržati do kraja.

Koeman će morati štošta „iščarobirati“ u situaciji skraćene rotacije. No, kako god završilo, Southampton je do sada učinjenim ove sezone, zaradio puno novih navijača, ili barem poštovatelja. A i to je mnogo za klub koji nikada nije bio prvak, iako su nekoć njegovu majicu nosili Kevin Keegan i Peter Shilton. Samo naprijed, Saintsi!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider