Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dva kluba u Ligi prvaka?

Preporod hrvatskih klubova: Još malo do najboljeg rezultata u zadnjih 15 godina

Nogometaši Dinama i Rijeke ostvarili su pobjede protiv Petrolula i Šerifa u prvim susretima završne runde kvalifikacija za Europsku ligu, dok je Split remizirao protiv Torina produživši niz bez poraza na sedam utakmica...

Dinamo je na gostovanju u Ploiestiju pobijedio rumunjski Petrolul 3-1 načinivši veliki korak prema plasmanu u najmasovnije europsko natjecanje. Golove za 'modre' zabili su Duje Čop (29-11m, 80) i Machado (90+5), dok je strijelac za rumunjski sastav bio Toto Tamuz (45+1). Domaćin je utakmicu zaključio s deset igrača nakon što je u sudačkoj nadoknadi isključen Gerardo Alves. Uzvratni susret je 28. kolovoza na stadionu Maksimir.

Rijeka je na Kantridi pobijedila moldavski Šerif 1-0 golom Marina Leovca u 85. minuti. Rijeka je od prve minute dominirala, imala daleko veći posjed lopte, no moldavski sastav kojeg vodi bivši hrvatski nogometaš Zoran Zekić, čvrsto se branio. Šerif je postavio dva bloka koja su domaćini teško probijali. Gosti su odolijevali sve do same završnice, kada je Leovac donio oduševljenje punoj Kantridi.

Split je u Dugopolju na stadionu Hrvatski vitezovi odigrao 0-0 protiv Torina ostavši neporažen i sedmu uzastopnu europsku utakmicu ove sezone. Split je postigao cilj koji je pred njih postavio njihov trener Ivan Matić. Na kraju utakmice gosti su vjerojatno ti koji su bili nezadovoljniji konačnim ishodom, jer su u većem dijelu utakmice bili opasniji. No, sjajni vratar Andrija Vuković još je jednom svojim suigračima dao nadu da za tjedan dana u uzvratu ostvare najveći rezultat u povijesti kluba i plasiraju se u natjecanje po skupinama Europske lige. Uzvratna utakmica igrat će se za tjedan dana u Torinu.

Hajduk je u srijedu u u Kijevu izgubio od Dnjipra 1-2. Hajduk je poveo golom Tina Svena Sušića u 47. minuti, no ukrajinski sastav je do kraja utakmice uspio okrenuti rezultat. Izjednačio je bivši napadač Hajduka Nikola Kalinić tri minute kasnije, a pobjedu Dnjipru donio je Jevgeni Šakov u 88. minuti. Uzvratni susret je 28. kolovoza na Poljudu.

Ovosezonskim rezultatim hravtskih klubova u Europi HNL je stigao na svega jednu kvalifikacijsku pobjedu od najboljeg koeficijenta u posljednjih 15 godina (naš trenutni koeficijent iznosi 20.625). S ukupno 14 pobjeda, četiri remija i samo četiri poraza, ostvaren je koeficijent četiri, što je Hrvatsku svrstalo na 18. mjesto po Uefinom koeficijentu. Na 17. mjestu je Izrael koji nam bježi svega 0.125 bodova. Kad bismo došli na 15. mjesto, sigurno bismo imali dva predstavnika u kvalifikacijama za ulazak u Ligu prvaka u sezoni 2016./2017. (Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider