Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Roberto Carlos 70-ih'

VIDEO Otišao slavni napadač s najjačim udarcem na svijetu: Volejom srušio gol

Josip Bukal, legendarni nogometaš Željezničara, preminuo je u 71. godini života...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tužna vijest iz Sarajeva. Josip Bukal, legendarni nogometaš Željezničara, preminuo je u 71. godini života nakon dugotrajne borbe s teškom bolesšću.
Bukal je rođen 15. studenog 1945. u mjestu Okešinec, između Ivanić Grada i Kutine. Još kao dječak preselio je u Sarajevo, gdje je počeo trenirati nogomet u Željezničaru.

Bio je najbolji strijelac Željezničara u sezoni 1971/72., kada je popularni sarajevski klub osvojio svoj prvi i jedini naslov prvaka bivše Jugoslavije. Za Željezničar je postigao 327 golova u 464 utakmice, od čega 127 u ligaškim i kup utakmicama. U dresu reprezentacije Jugoslavije nastupio je u 24 utakmice i postigao deset golova. Bio je i najbolji strijelac Kupa UEFA-e 1974. s 12 golova.

Igrao je i u Standardu iz Liega, gdje se zadržao od 1973. do 1976., kada se ponovno vratio u Željezničar i zaključio igračku karijeru. Godinama je radio kao trener u omladinskoj školi Željezničara, a u sezoni 1988./89. nakratko je bio i trener prve momčadi.

Osim po izraženim golgeterskim sposobnostima, ostat će upamćen i po izrazito snažnom udarcu. Smatra se jednim od igrača s najjačim udarcem na svijetu. Jednom prilikom ispričao je da mu je na jednom od treninga Standarda izmjeren udarac od 141,3 km/h, što je u to vrijeme bio svjetski rekord.

Bukal je po udarcu bio "Roberto Carlos 70-ih".
„Dug zalet Bukala, oštar udarac – i lopta je, dragi slušaoci, prohujala preko gola i preko mađarske granice!“ prokomentirao je na jednoj utakmici „Želje“ čuveni radio-reporter Mirko Kamenjašević.

Priča kaže da je na jednom treningu reprezentacije slomio gredu.
„Nije baš da sam je slomio. Bili smo na pripremama u Kraljevu i na jednom treningu Eso Ibrahimović se uhvati za vrh grede i ona je napukla. U jednom trenutku ja sam iz voleja zahvatio loptu i ona je udarila u prečku i gol je pao. To je tako bilo, a vi novinari inače volite uveličati i tako ispada da sam slomio prečku, a tada su golovi bili drveni“, nedavno je u razgovoru za Al Jazeeru prepričao Bukal, koji je ostao u Željezničaru i tijekom posljednjeg rata te je jedan je od najzaslužnijih što se klub održao u tim teškim vremenima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider