Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kakva godina...

Čudo u Engleskoj i Hrvatskoj, "uskrsnuće" Reala, Messijeve i Šukerove muke

Nogometna 2016. bila je poprilično zanimljiva, bilo je dosta iznenađenja pa i šokantnih rezultata...

Na hrvatskim je travnjacima obilježena Dinamovim jedanaestim uzastopnim naslovom državnog prvaka. Dinamo je tako postao rekorder među brojnim imenjacima širom svijeta. „Modri“ su skinuli dosadašnju rekordnu seriju berlinskog imenjaka, koji je u razdoblju od 1979. do 1988. osvojio deset naslova uzastopnog prvaka Istočne Njemačke, uz obilatu pomoć Stasija, zloglasne tajne policije DDR-a.

Dinamo ispred svih dinama

Niti jedan drugi Dinamo na svijetu ne može se pohvaliti takvim serijama. Zagrepčanima i Berlincima najbliži je imenjak iz Kijeva, koji je osvajao devet uzastopnih titula ukrajinske lige, od 1993. do 2001., dok, primjerice, moskovski Dinamo, iako je imao podršku moćnog šefa tajne policije Sovjetskog Saveza Lavrentija Berije, nikada nije osvojio više od dva uzastopna naslova SSSR-a. Bukureštanski i albanski Dinamo najviše su četiri puta bili uzastopni prvaci Rumunjske i Albanije.

Sramota u Ligi prvaka

Zagrebački Dinamo drugi put uzastopce plasirao se u Ligu prvaka pobijedivši u doigravanju lagano favorizirani Red Bull Salzburg. To je svakako uspjeh, no za razliku od prošle sezone kada je pobijedio Arsenal i odigrao još dvije-tri vrlo dobre utakmice, Dinamo se ove sezone opet propisno osramotio u Ligi prvaka. Natjecanje po skupinama završio je na zadnjem mjestu, bez osvojenog boda i postignutog gola te izrazito negativnom gol-razlikom, čime se upisao u neslavne rekorde Lige prvaka.



Leicester priča godine


Priča godine pripada Leicesteru koji je napravio ponajveće iznenađenje u povijesti nogometa osvojivši naslov prvaka Engleske. Koliko je to čudo najbolji govori podatak da se prije početka prvenstva u engleskim kladionicama koeficijent na okladu „Leicester prvak“ kretao oko 5000.

Hrvatski napadač Andrej Kramarić započeo je sezonu u redovima „lisica“ i nastupio u dvije prvenstvene utakmice, a onda je u zimskom prijelaznom roku prešao u njemački Hoffenheim. Budući da pravila kažu kako mora nastupiti u minimalno pet utakmica, nije dobio pobjedničku medalju, ali je sudjelovao u proslavi naslova prvaka i imao je priliku staviti ruku na trofej Premierlige.

„Uskrsnuće“ Zidaneova Reala

Reprezentacija Portugala je odmah do Leicestera. Nakon što su jedva prošli skupinu i u osmini finala pobijedili Hrvatsku u produžetku, Portugalci su otišli do kraja i na opće iznenađenje postali prvaci Europe, što im je prvi veliki trofej u povijesti. U finalu su pobijedili favoriziranog domaćina Francusku, iako im se najbolji igrač Cristiano Ronaldo ozlijedio u ranoj fazi utakmice. Junak finala bio je malo poznati Eder, koji je u produžetku postigao jedini gol na utakmici.

Godinu je obilježilo i „uskrsnuće“ Real Madrida pod vodstvom slavnog Zinedine Zidanea, koji je usred sezone zamijenio smijenjenog Rafaela Beniteza i odveo „kraljevski klub“ do jedanaestog naslova prvaka Europe. Real je u dramatičnom finalu Lige prvaka pobijedio velikog gradskog suparnika Atletico, i to drugi put u tri godine. Tako su se na krov Europe popela i dva hrvatska nogometaša u redovima Reala, Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Messijeva agonija

Lionel Messi početkom godine osvojio je Zlatnu loptu za 2015., ukupno petu u karijeri, a na kraju sezone osvojio je s Barcelonom španjolskoj prvenstvo, no opet je s Argentinom izgubio u finalu jubilarne Cope Americe, koja se za stogodišnjicu natjecanja igrala u SAD-u.

Argentina je kao i godinu dana prije u finalu opet izgubila od Čilea na jedanaesterce. Kako je izgubila i finale Svjetskog prvenstva 2014. od Njemačke u Brazilu, bio je to golemi šok za „gauče“ i njihove navijače, koji su ih zasuli lavinom kritika, posebice najboljeg igrača i najveću zvijezdu reprezentacije.

Silno razočarani Messi je nakon finala najavio povlačenje iz reprezentacije, što je šokiralo nogometom inficiranu Argentinu, ali i cijeli svijet. Situacija se u samo nekoliko dana preokrenula za 180 stupnjeva. Oni koji su do jučer najžešće kritizirali Messija sada su tražili da promijeni mišljenje i vrati se u reprezentaciju. Messi se uskoro predomislio i vratio se u „albiceleste“. Neki su zaključili kako je to sve skupa bio smišljeni plan Messijevih „spin doktora“. Ako jest, uspio je sto posto.

Godina Luke Modrića

Cristiano Ronaldo je pobijedio u utrci za Zlatnu loptu France Footballa za ovu godinu. France Football je svoju povijesnu nagradu odvojio FIFA-e i ponovno organizira samostalni izbor najboljeg igrača. Ronaldu je to četvrta Zlatna lopta u karijeri. Od hrvatskih nogometaša godinu je obilježio Luka Modrić koji je izabran u uži izbor za Zlatnu loptu. Na kraju je završio kao 17. igrač svijeta. Početkom godine Modrić je na FIFA-inoj gala večeri izabran od strane igrača u FIFPro World XI najbolju momčad svijeta za 2015., a po završetku sezone izabran je i u idealnu momčad Lige prvaka i Primere, te je proglašen najboljim veznjakom elitne španjolske lige.

Hrvatska prva na ljestvici

Nakon vrlo dobre igre i solidnog rezultata koji je polučila na Euru, hrvatska reprezentacija završila je godinu na prvom mjestu kvalifikacijske skupine za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. Hrvatska nakon četiri odigrana kola ima 10 bodova, dva više od drugoplasirane Ukrajine s kojom se sastaje u ožujku idućeg godine u Zagrebu. Hrvatska je na otvorenju kvalifikacije remizirala s Turskom, a potom je nanizala tri pobjede protiv Kosova i Finske u gostima i Islanda u Zagrebu.

Rijeka jesenski prvak


Pregled godine završavamo s Rijekinom jesenskom titulom prvaka Hrvatske, bačenim balonom regionalne lige i turbulencijama u HNS-u. Rijeka je polusezonu završila bez poraza i na najboljem je putu da prekine Dinamovu jedanaestogodišnju dominaciju. Momčad Matjaža Keka na zimsku pauzu odlazi sa šest bodova prednosti ispred „modrih“ što je lijep kapital za proljetni nastavak sezone. Utrka za prvaka mogla bi u mnogome ovisiti o raspletu događaja u zimskom prijelaznom roku koji će biti u fokusu u predstojećem razdoblju.



„Probušen balon“ regionalne lige

Krajem godine u eter je s „nepoznate adrese“ opet pušten signal o mogućem pokretanju regionalne lige, sastavljene od klubova s ex-yu područja. Balon je po klasičnom obrascu bačen na loptanje medijima i javnosti, ali ideja očigledno nije pala na plodno tlo pa su se „igrači iz sjene“ brže bolje povukli u mišje rupe perući ruke kao da nemaju s time ama baš ništa. Izgleda da će se čekati neka bolja prilika.

Turbulencije u HNS-u, Šuker na mukama

Osim koketiranja i šuškanja s raznim inačicama regionalne lige, kao što je najavljena liga mladih, nije prošlo neprimijećeno ni preostalo zimsko komešanje u HNS-u. Obavijeni velom tajni radovi na kampu u Sveticama iznenadno su stali, predsjednik HNS-a Davor Šuker ima problema s poreznicima, a nakon sastanka s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom u Zagrebu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslala je vrhuški HNS-a snažno i nadasve simptomatično upozorenje.

Kako trenutačno stvari stoje, sljedeća godina u hrvatskom nogometu mogla bi biti vrlo burna. Čini se da kreću možda i krucijalna politička „prestrojavanja“ u HNS-u, jer s najviših pozicija opet je najavljeno raščišćavanje nataloženih problema. Bili živi pa vidjeli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider