Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sretno Bijeli!

Hajdukova 106. - godina avangarde i velikog peha

Osnovan 13. veljače 1911., Hajduk danas slavi 106. rođendan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza Hajduka je 106. godina postojanja, koju bismo najkraće mogli opisati kao - sadržajnu. S nekoliko aspekata podjednako važnih kad je u pitanju Majstor s mora.

Rezultatski, Hajduk je tijekom svoje 106. godine imao niz amplituda. Prošlu sezonu je okončao na trećem mjestu od kojeg se nije moglo očekivati bolje (Dinamo i Rijeka su kvalitetniji) niti smjelo lošije (kadar Bijelih bio je daleko iznad ostatka HNL-a).

Kup je bio negativna konstanta - donio je dva šamara od Dinama u polufinalu prošle sezone i šokantno ispadanje u četvrtfinalu ove od gradskog rivala Splita.

U sportskoj tragediji ostali bez Europa lige

Uz standardnu hajdučku ljetnu euforiju, ljeto je donijelo uraganski ulazak u prvenstvo i prizemljenje u poljudskom derbiju s Dinamom te ono što je još više zaboljelo Hajduk i sve njegove navijače. U konkurenciji koja nije mala, ispadanje od Maccabija na penale jedan je od najnesretnijih trenutaka cjelokupne povijesti velikana s Poljuda.

Da su Bijeli uspjeli eliminirati Izraelce, danas bismo u puno svjetlijem tonu pričali o svemu učinjenom na terenu između dva rođendana.

Kad je HNL u pitanju, prezimljavanje na četvrtom mjestu je neuspjeh i minimum što Hajduk može, ili bolje reći, mora u nastavku sezone učiniti jest prestići Osijek te pokazati zube Rijeci i Dinamu u međusobnim okršajima gdje je ove sezone prolazio kao bos po trnju, s iznimkom derbija na Maksimiru.

Brbić smijenjen, Kos doveden da digne klub na višu razinu

Smjena Marina Brbića s pozicije predsjednika uprave odjeknula je u medijima poput bombe iako se zapravo nije dogodilo ništa što nije uobičajeno u dioničkim društvima. Nadzorni odbor kojeg su navijači izabrali u ljeto 2015. skenirao je mjesecima Brbićev rad, a kad su shvatili da im se (većini) vizije ne poklapaju, odlučili su ga smijeniti i raspisati javni natječaj putem kojeg je izabran Ivan Kos.

Osječanin je doveden da klub podigne na višu razinu sportski, financijski i, posljedično tome, infrastrukturno.

Konačnu ocjenu Kosova predsjednikovanja nema smisla donositi kad nije prošla niti godina dana otkako je izabran, ali definitivno je obećavajuće to što je detektirao probleme u omladinskoj školi (Akademiji) i napravio veliku čistku, kao i to što se značajna sredstava ulažu u godinama zapuštenu infrastrukturu što je preduvjet za bilo kakav ozbiljniji rad s talentima.

Navijači kupili 24.53 posto dionica, s HNS-om stanje nepromijenjeno

Odnos s HNS-om posebna je tema oko koje u Hajduku i njegovom navijačkom puku vlada jedinstvo. I Kos i Torcida i udruga Naš Hajduk koja je odnedavno vlasnik četvrtine kluba - svi su složni u tome da s ovakvim Hrvatskim nogometnim savezom pregovora nema sve dok ne bude poštivanja Zakona o sportu i jednakosti i pravde za sve, unutar krovne nogometne organizacije i na samom terenu.

Kad su u pitanju navijači, i u minulih 365 dana su pokazali koliko vole Hajduk, dokazavši svoju ljubav tamo gdje je klubu najpotrebnije, svojim prisustvom na stadionu i novčano. Hajduk je i dalje uvjerljivo najgledaniji sportski kolektiv u državi, gledaniji nego svi drugi klubovi iz HNL-a zajedno, a godinu je završio s više od 43.000 fanova s plaćenom članarinom, što je svemirska brojka o kojoj svi drugi mogu samo sanjati.

Što poželjeti Hajduku u 107. godini? Prije svega, da se konačno riješi svih dugovanja naslijeđenih iz doba kad je politika drmala klubom. Kad se to dogodi, automatski će biti novca za ulaganja u prvu momčad što bi trebalo jamčiti borbu za trofeje, a ne da se već krajem jeseni klub "pozdravlja" s istima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider