Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Godina velikih promjena

Pregled povijesne sezone: Evo zašto ćemo pamtiti 26. izdanje HNL-a

Vikend iza nas spustio je zastor na hrvatsku nogometnu ligu. Rijeka je osvojila naslov, Split ispao iz lige, a Hajduk nakon dugo vremena dobio najboljeg strijelca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

26. sezona Hrvatske nogometne lige u povijesti će definitivno ostati upamćena kao posebna. Jer, nakon punih 11 godina prekinuta je najduža dominacija domaćim prvenstvom.

Rijeka je na vrhu naslijedila Dinamo i prvi put osvojila naslov prvaka. Uz Dinamo, mjesta u Europi osigurali su Hajduk i Osijek. Iz lige ispada Split, a pretposljednja Cibalia će u doigravanje protiv drugoplasirane momčadi druge lige Gorice.

Trijumfom Rijeke broj klubova koji su kroz povijest osvajali naslov hrvatskog prvaka popeo se na četiri. Apsolutni rekorder je Dinamo s 18 titula, slijedi ga Hajduk koji je osvojio 6, od čega posljednju 2005. godine. Prije Riječana, jedini koji su uspjeli poremetiti dominaciju dva naša najveća kluba bili su nogometaši Zagreba 2002. godine. 15-godišnjica najvećeg uspjeha klupske povijesti nije mogla biti tužnija - Zagreb ju je obilježio ispadanjem u treću ligu.

Hajduk je 25 godina čekao najboljeg strijelca

Čak 25 godina prošlo je od kada je jedan Hajdukov igrač bio najbolji strijelac lige. U prvom prvenstvu 1992. taj naslov ponio je Ardian Kozniku, a sada je isto uspjelo Marku Futaču. Mađarski napadač sezonu je završio s 18 prvenstvenih pogodaka, jednim više od Soudanija, te dva više od Andrijaševića i Hodžića.

Hajduk je na vrhu po još jednom kriteriju - onom o najvećoj gledanosti. Splićane je u prošloj sezoni prosječno gledalo 6314 gledatelja po utakmici. Otprilike četvrtina više u odnosu na Dinamo i Rijeku. Kao i na prvenstvenoj ljestvici, Osijek je i ovdje na 4. mjestu, s nešto manje od 3 tisuće gledatelja po utakmici.

Upravo će Osječani prvi od svih naših predstavnika krenuti u novu europsku sezonu. Za točno mjesec dana, 29. lipnja, Osijek će odigrati prvu utakmicu u 1. pretkolu Europske lige. Dva tjedna kasnije kreću Rijeka i Hajduk. Riječani u 2. pretkolu Lige prvaka, a Splićani u 2. pretkolu Europske lige. Posljednji će u akciju Dinamo. 27. srpnja čeka ih prva utakmica 3. pretkola Europske lige.

27. izdanje HNL-a počet će 14. srpnja. Vremena za odmor vrlo je malo, naši klubovi vrlo brzo će odrađivati pripreme za novu sezonu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider