Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kek ga obradovao

Predsjednik UEFA-e otkrio da navija za - Hajduk

Čelni čovjek europskog nogometa za slovenske je medije otkrio neke zanimljivosti o sebi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aleksander Čeferin na dužnost predsjednika UEFA-e stupio je u rujnu 2016. godine, premoćnom pobjedom u završnom glasovanju protiv Nizozemca Michaela van Praaga.

Čeferin je po svom ustoličenju najavio reforme u europskoj nogometnoj obitelji, među kojima su već izglasovani novi format kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu. Također, demantirao je i tvrdnje pojedinih medija kako se priprema regionalna liga na ovim prostorima.

O Čeferinu se, osim da je dio uspješne slovenske odvjetničke obitelji, malo toga zna, pa je u razgovoru za slovenski portal Ekipa24.si otkrio neke zanimljivosti o sebi.

"Nogomet pratim od malih nogu, a počeo sam navijati za Hajduk koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih klubova u Jugoslaviji", izjavio je Čeferin.

"Zlatko Vujović je bio top nogometaš"

Predsjednik UEFA-e rođen je 1967. godine, a dok je bio dječak i počinjao se interesirati za nogomet, Hajduk je harao i Jugoslavijom i Europom. U zlatnim sedamdesetima Splićani su osvojili četiri naslova prvaka i pet uzastopnih kupova, uz veliki pečat ostavljen u europskim natjecanjima. Bili su 1973. igrali polufinale Kupa pobjednika kupova, 1978. su zapeli u četvrtfinalu istog natjecanja, a 1976. i 1980. su na nevjerojatan način ispadali u četvrtfinalu Kupa prvaka (preteča današnje Lige prvaka) od PSV-a i HSV-a.

Što se Čeferina tiče, on je otkrio kako mu je prva utakmica koju je gledao na stadionu bio kvalifikacijski ogled za Svjetsko prvenstvo između Jugoslavije i Danske koji se igrao u Ljubljani 1980. godine.

"Reprezentacija Jugoslavije je bila izuzetna, a ja sam uistinu volio Safeta Sušića i Zlatka Vujovića koji je bio top nogometaš. Sjećam se da su organizatori prodali previše ulaznica i većinu vremena nisam ni vidio teren jer je ispred mene bilo previše odraslih, ali bilo je to nezaboravno iskustvo."

Kek mu priuštio najveću radost

Čeferinov omiljeni igrač svih vremena je Brazilac Ronaldo.

"On je fenomen. Njegova tehnika i prirodni sirovi talent su nevjerojatni. On je jednostavno bio najbolji."

Slovenac na čelu UEFA-e ne dvoji oko toga kad mu je nogomet donio najveću radost.

"To je bio trenutak kad smo pobijedili Rusiju i plasirali se na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Zlatko Dedić je postigao odlučujući gol u tim dodatnim kvalifikacijama, bio je to izuzetan dan."

Bilo je to 2009. u Mariboru, a tadašnji izbornik reprezentacije Slovenije bio je današnji trener Rijeke Matjaž Kek.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider