Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lista pojačanja

Predsjednik Barce izazvao buru: Ovo ne miriše na dobro, Messi će opet bjesniti

Barcelona treba pojačanja, ali veliko je pitanje koga može dovesti?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je osvojila svoj 29. Kup kralja, moglo bi se reći utješno trofej jer nije obranila titulu prvaka Španjolske, a u Ligi prvaka je ispala već u četvrtfinalu, Barcelona se u potpunosti okreće prema slaganju kadrovske križaljke za sljedeću sezonu.

Barcini navijači očekuju značajna pojačanja u ljetnom prijelaznom roku, mnogi su uvjereni da će Katalonci ići u velike kupovine kako bi isprali gorak okus neuspjeha iz ove sezone i smirili nezadovoljne navijače, ali nakon simptomatičnih izjava predsjednika Josepa Marije Bartomeua, postoji određena skepsa u takav rasplet situacije.

„Svake sezone se pojačavamo i obnavljamo momčad. Neki igrači odlaze, drugi dolaze. Bit će pokoje poznato ime, ali i onih nešto manje poznatih. Potpuno nam je jasno što moramo napraviti ovog ljeta“, izjavio je Bartomeu i izazvao lavinu polemika.

Naznaka skromnog ljeta?

Odmah su krenule spekulacije što bi ovo trebalo značiti. Neki su mišljenja da je to naznaka skromnog ljeta, jer da Barca namjerava dovesti bombastična imena, onda bi se o tome bubnjalo na sva zvona, a ne ovako plašljivo. Drugi su pak mišljenja da je Bartomeu samo oprezan i da se ne želi izlijetati, ali da u tišini zajedno sa suradnicima priprema velike poslove.

Mnogi će se štovatelji Barcelone složiti da momčad treba svježu krv, ali ne i bilo kakve igrače, puke pridošlice, već istinska pojačanja. Međutim, ima li Barcelona dovoljno novca, zna se da ima problema s financijama i uravnoteženjem proračuna, koji velikom većinom otpada na astronomske plaće najvećim zvijezdama kluba.

Barca je prošlog ljeta profućkala znatna sredstva, njezini čelnici katastrofalno su tržila, pogriješili su u gotovo svakom potezu. Katalonci su potrošili na nove igrače preko 120 milijuna eura, a nisu doveli nijednog igrača koji je opravdao status pojačanja. U istom vrijeme pustili su neke svoje igrače besplatno ili za nikakve novce, a koji su u drugim klubovima nanovo procvjetali ili eksplodirali, poput Danija Alvesa u Juventusu ili Sandra u Malagi.

Desni bek prvi cilj

Cijelu sezonu spekulira se kako je Lionel Messi iznimno nezadovoljan kadrovskom politikom Barcelone te je u pregovorima oko produženja ugovora zatražio da aktivno sudjeluje u dovođenju novih igrača. Drugim riječima rečeno, Messi želi amenovati svaki transfer, i dolazni i odlazni.

Najakutnija je pozicija desnog beka, pa ne čudi što je glavni cilj Arsenalov Hector Bellerin. On je Barcino dijete i kao takav se uklapa u igru i cijelu filozofiju kluba.

Pod broj dva Barca traži kreativnog veznjaka sa širokim plućima. Tu se kao najbolja opcija nameće PSG-ov Marco Verratti te Liverpoolov Philippe Coutinho. Čini se da je puno izglednija opcija Verratti, ali njega traže i mnogi drugi veliki klubovi, među njima i Real Madrid.

Od zvjezdanih imena posljednjih dana u španjolskim medijima spominje se napadač Atletica Antoine Griezmann. U slučaju dolaska francuskog napadača, Messi bi se najvjerojatnije povukao u sredinu, tako se barem spekulira, kako bi mu otvorio mjesto u napadu. No, Griezmann bi Barcu stajao oko stotinu milijuna eura i pitanje je može li Barcelona pronaći taj novac?

Barca mora prodavati

Bez prodaje nekolicine igrača sigurno ne može, a i u tom slučaju ostaje potpuno otvorenim može li odjednom dovesti Bellerina, Verrattija i Griezmanna? Jako teško, jer misli prodati igrače koji nisu u pravom planu, a od njih neće namaknuti baš prevelika sredstva.

Od manje poznatih imena na Barcinom radaru su stoperi Ajaxa i Athletica Davinson Sanchez i Yeray Alvarez, a od ofenzivnijih igrača Gerard Deulofeu, također njezin bivši igrač kojeg je prodala Evertonu, a ove sezone je bio na posudbi u Milanu. Barcelona svake sezone povuče i dva-tri igrača iz druge momčadi, a to bi ovaj put trebali biti Marlon Santos i Carles Alena. I to je uglavnom to i ne zvuči previše optimistično.

Ako Barca, recimo, od trojice spomenutih zvijezda dovede Bellerina, što je realno, te jednog od dvojice stopera i Deulofeua, teško da se njezin prijelazni rok može nazvati spektakularnim. Navijači sigurno neće biti prezadovoljni, a vjerojatno ni Messi. Uz dodatak Verrattija ili Griezmanna to je već dosta drugačija priča.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider