Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Nismo ovo zaslužili'

Povratak u 60-e godine prošlog stoljeća: Četvrtfinalista odlučio novčić!

Nakon što su Mali i Gvineja odigrali 1:1 u 3. kolu Afričkog kupa nacija obje reprezentacije završile su grupnu fazu natjecanja s identičnim omjerom pobjeda, remija i poraza, pa čak i gol-razlikom (3 boda, 3-3)...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne postoji statistički podatak koji bi gurnuo jednu od reprezentacija u četvrtfinale ispred druge (Obala Bjelokosti je prva u skupini), pa je drugoplasiranog u skupini odredilo - bacanje novčića!?

"Moramo riješiti ovaj problem bez bacanja novčića. Mali nije zaslužio da ispadne na ovaj način, a samim time to nismo zaslužili niti mi", rekao je izbornik Gvineje Michel Dussuyer.

Bacanje novčića održano je danas u 16 sati po lokalnom vremenu Ekvitorijalne Gvineje, u hotelu u Malabu. Iza zatvorenih vrata u predsjedničkom apartmanu na 4. katu ždrijeb je dobila - Gvineja!

Posljednji put kada je neka momčad nokautirana s velikog natjecanja na ovaj način dogodilo se 1988. godine, upravo na Afričkom kupu nacija. Alžir je tada prošao dalje, dok je Obala Bjelokosti morala kući.

Dakle, nakon što su igrači obje reprezentacije u 270 minuta dali sve od sebe na travnjaku, Malijevi igrači su na kraju ispali ti koji moraju otići kući.

Posljednji put prije 1988. godine kada je bacanje novčića odredilo pobjednika, odnosno gubitnika dvoboja dogodilo se davne 1968. godine, kada je Italija kao domaćin u polufinalu izbacila Sovjetski savez. Jedanaesterci su na velika natjecanja, u nokaut fazi, uvedeni dvije godine nakon toga. Do 1970. godine bacanje novčića odlučivalo je pobjednika i u nokaut fazi natjecanja, ukoliko pobjednik nije bio poznat nakon produžetaka. 

Bacanje novčića i dan danas je posljednja opcija koja se primjenjuje u slučaju identičnog broja bodova, remija u međusobnom ogledu i identične gol-razlike u grupnoj fazi natjecanja Svjetskog i Europskog prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider