Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Probijena barijera

Postavljen novi rekord: Real ispred Barce, Ronaldo poravnat s Messijem

Iako je Real u netom završenom prijelaznom roku bio daleko od svojih najizdašnijih izdanja i nije posebice trgovao, još uvijek je nedodirljiv za najveće suparnike po vrijednosti momčadi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema procjeni Transfermarkta, Real Madrid još uvijek ima najvrjedniju momčad Europe i svijeta. Realova momčad, koju sačinjavaju 23 igrača, danas vrijedi 715 milijuna eura, dok je na početku prošle sezone vrijedila 685.8 milijuna. Dakle, vrijednost „kraljeva“ porasla je za tridesetak milijuna i time je prvi put u povijesti probijena barijera od 700 milijuna. Prosjek po igraču je 23 milijuna eura. Doista zastrašujuće!

Iako je Real u netom završenom prijelaznom roku bio daleko od svojih najizdašnijih izdanja i nije posebice trgovao, još uvijek je nedodirljiv za najveće suparnike. Dosta je ispred najbližeg pratitelja Barcelone (657 milijuna eura), iako je Barcelona osvojila trostruku krunu prošle sezone, te znatno ispred Bayerna (559) i Chelseaja (531).

Madriđani su ovog ljeta potrošili na nova pojačanja „samo“ 89.5 milijuna eura. Čak i da je ostvaren transfer Davida de Gee, Realova ukupna cifra bila bi dvadesetak milijuna manja od Valencije i Atletica, najvećih ovoljetnih potrošača u Primeri. Real je vrijednost svoje momčadi ostvario u prethodnim godinama. Pod predsjedničkom palicom Florentina Pereza od 2009. potrošio je na nova pojačanja astronomskih 768.5 milijuna, dok je uprihodio prodajom igrača 401 milijun eura.

Real je, dakle, puno potrošio, no mora se priznati da su Perezove procjene bile prilično dobre, barem kada je u pitanju financijska vrijednost igrača. To je pokazalo vrijeme. Real nije osvojio trofeja koliko je trebao osvojiti s obzirom na silne zvijezde u momčadi, ali to nije utjecalo na vrijednost igrača. Tržišna vrijednost dobrog dijela najskupljih igrača porasla je u odnosu na dan kada su stigli u Real.

Cristiano Ronaldo, Toni Kroos, Karim Benzema, Raphael Varane, Isco i Luka Modrić danas vrijede daleko više nego kada su stigli na Santiago Bernabeu. Ronaldo je sa 120 milijuna eura poravnat s Lionelom Messijem na vrhu piramide najvrjednijih igrača. To je procjena Transfermarkta. Koliko je to dobra ili realna procjena, drugo je pitanje, no Transfermarkt se u Europi danas uzima za referentnu točku kod ovakvih analiza.

Jamesu ili Garethu Baleu, igračima koji su skupo plaćeni, vrijednost nije značajno pala. Štoviše, da ih Real danas odluči prodati, dobio bi dosta više nego što ih je platio. Ovog ljeta spekuliralo se da je Manchester United ponudio za Velšanina debelo iznad stotinu milijuna eura, točnije oko 130 milijuna.

Perezu se mogu zamjeriti mnoge stvari, ali teško da itko može pobiti da Real pod njegovim vodstvom u financijskom smislu stoji u najmanju ruku vrlo dobro. Real ima najveće prihode na svijetu, prošlu fiskalnu godinu je završio s prihodom od 660.9 milijuna eura, s neto dobiti od 42 milijuna eura. Real je najvrjedniji sportski klub na svijetu. Prema procjeni Forbesa vrijedi 3.263 milijuna dolara.

Real ima najvrjedniju momčad i najskuplje igrače. Perezu nedostaju još „samo“ rezultati. Jedno prvenstvo i Liga prvaka u šest sezona za neke druge klubove, pa i one koji se smatraju velikima, bili bi ogroman uspjeh, ali ne i za Real, prema najvažnijim parametrima najveći klub svih vremena.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider