Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modrić adut 'kraljeva'

Postave za 'el clasico': Barca sprema iznenađenje, Ronaldo se rastaje od Reala

Real Madrid dočekuje Barcelonu u najvećem derbiju španjolskog i svjetskog nogometa. Na portalu GOL.hr pratite od 18.15 sati tekstualni prijenos utakmice...

Rafael Benitez rezolutno je demantirao spekulacije španjolskih medija kako su glavni igrači Reala zatražili sastanak s njim uoči „el clasica“ i tražili promjenu taktike i stila igre, za koji misle da je previše obranaški.

Rakitić i Messi dobili zeleno svjetlo za El Clasico: Evo što je rekao Enrique

„To je laž. Dvadeset godina treniram momčadi na isti način i ne mislim se mijenjati“, poručio je Benitez kojem se opasno trese klupa. U španjolskim medijima naširoko se spekulira da će dobiti otkaz ako izgubi u najvažnijoj utakmici polusezone.

„Želim kao i svi u klubu da pobijedimo Barcelonu i ostanemo u utrci za naslov prvaka“, kaže Benitez elegantno zaobilazeći temu mogućeg otkaza u slučaju poraza.

Upravo u ovom detalju zrcali se cijeli „blindirani el clasico“, kako su ga nazvali španjolski mediji zbog gotovo neviđenih mjera sigurnosti koje su poduzete u svjetlu nedavnih terorističkih napada u Francuskoj. Real dočekuje Barcelonu s tri boda zaostatka i potpuno poremećenom atmosferom u i oko kluba. Želio on to priznati ili ne, Benitez je pod golemim pritiskom. I prije derbija akacije mu stoje jako loše, napad je sa svim strana, iznutra kluba i još više izvana, a što će tek biti ako kojim slučajem Real izgubi, lako se može nazrijeti.

Benitez pod velikim pritiskom

Nakon neuvjerljivog ulaska u novu sezonu, više igrom nego rezultatima, Benitez nema pravo na novu pogrešku, jednostavno ne smije izgubiti u najvećoj utakmici, a čak ni remi neće u bitnom promijeniti stvari. Florentino Perez čeka rasplet derbija, navodno je već pripremio zamjenu, ako stvari krenu neželjenim tijekom. Čini se da će Zinedine Zidane morati vaditi kestenje iz vatre.
Samo bi pobjeda mogla stubokom promijeniti trenutačno lošu atmosferu oko Santiago Bernabeua i promijeniti kurs Realova izmučena broda.

S druge strane, Luis Enrique i njegova Barcelona stižu u Madrid u puno komfornijoj situaciji. Barcelona nema takav pritisak kao Real, jasno da nikad nije ugodno izgubiti u najvećem derbiju, ali ako se i dogodi poraz, glave neće padati. Enrique je ušao u novu sezonu s velikim kreditom trostruke krune iz prethodne sezone, ima tri boda više od Reala, iako nije imao na dispoziciji mjesec i pol dana najboljeg igrača Lionela Messija, pa nema straha od nekih radikalnih mjera.

Messi i Rakitić na klupi, Modrić od prve minute

Messi i Ivan Rakitić su spremni za „el clasico“, ali čini se da ipak neće startati od prve minute. Spekulira se da će Enrique promijeniti sustav igre, Barcelona bi mogla zaigrati u formaciji 4-4-2, zapravo kamuflažni 4-3-3, s Neymarom i Luisom Suarezom u vršku napada, te Busquetsom, Mascheranom, Sergijom Robertom i Iniestom u sredni terena. Vjerojatno će tijekom utakmice dolaziti do transformacija iz 4-4-2 u 4-3-3, jasno, sve će ovisiti o kretanju rezultata i događanjima na travnjaku. No, zato bi Real mogao istrčati u formaciji 4-3-3, s trojcem u napadu Gareth Bale, Karim Benzema i Cristiano Ronaldo.

Hrvatski veznjak Luka Modrić sigurno će biti u veznom redu zajedno s Casemirom i Tonijem Kroosom. Madridski mediji smatraju kako bi upravo vezni red Reala mogao donijeti ključnu prevagu. Na lijevom boku vjerojatno će zaigrati Marcelo koji se dobro oporavio od ozljede, jednako kao i Keylor Navas koji bi trebao biti na vratima. Iako ima velikih problema s ozljedom ramena, Sergio Ramos kapetanski će stisnuti zube i zaigrati pod blokadom. Drugi Hrvat u momčadi Reala Mateo Kovačić šansu će čekati s klupe. Kovačić bi mogao ući u drugom poluvremenu, možda i prije ako rezultat bude nalagao.

Ronaldova utakmica istine

Messi će najvjerojatnije ući u drugom dijelu utakmice. Očekuje se da će Enrique ponoviti recept s Vicente Calderona, kada je Messi ušao i preokrenu tijek zbivanja na travnjaku odvevši golom Barcelonu do pobjede. Kao i uvijek u posljednjih nekoliko godina, Messi i Ronaldo su u prvom planu. Bit će to 24. izravni sudar dvije najveće zvijezde „el clasicima“. Messi ima 11 pobjeda, Ronaldo šest. Obadvojica su zabila po 15 golova. Messi je u svim natjecanjima, nastupio u ukupno 30 „el clasica“ zabivši 21 gol te je golgeterski rekorder najvećeg derbija s tri gola više od slavnog Alfreda Di Stefana.

Mnogi su skloni vjerovati kako će o Ronaldo partijom u „el clasicu“ u mnogome odrediti svoju sudbinu u Realu. Ako odigra još jednu lošu ili prosječnu utakmicu u nizu, bit će to konačni dokaz da glavom više nije u Madridu i da je logično očekivati skori rastanak. Ako pak pruži spektakularnu ili barem veliku predstavu, raspirit će novi val euforije među navijačima Reala koji su mu u posljednje vrijeme sve manje skloni i priželjkuju njegov odlazak.

Vjerojatne postave:

Real Madrid: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Bale, Benzema, Ronaldo.

Barcelona: Bravo – Alves, Pique, Mathieu, Alba – S. Roberto, Iniesta, Busquets, Mascherano – Suarez, Neymar.

Tko će slaviti u El Clasicu (subota 18.15)?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider