Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li ovo tek početak?

Pobjeda navijača Dinama na sudu zbog nepuštanja na stadion!

Dinamo će morati isplatiti svotu od pet tisuća kuna navijaču kojeg redari nisu pustili na stadion.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Općinskom sudu u Zagrebu donesena je, istina zasad tek nepravomoćna, presuda koja bi mogla promijeniti stvari u odnosu trenutne uprave Dinama i navijača zagrebačkog kluba. Naime, navijač Tomislav Rukavina dobio je sudski spor nakon što mu je u listopadu prošle godine zabranjen ulazak na stadion na utakmici s Rijekom.

VIDEO Futsal Dinamo priredio spektakl za pamćenje: 'Ovo je uistinu sjajno!'

Ukupno pet tisuća kuna odštete Dinamo mora platiti svom navijaču jer mu je zabranjen ulazak na utakmicu s majicom na kojoj je bio prekriženi lik Zdravka Mamića, te mu je time povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje i kretanje. Nepravomoćna je to presuda što ju je donijela Nives Šimunović, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, piše Novi list.

Navijač je imao redovno kupljenu ulaznicu, ali mu je redar na pretresu otkrio majicu s prekriženim likom Zdravka Mamića zbog čega ga nije pustio na stadion.

''Prišli su mi tada i policajci i rekli mi da mogu bez majice ući, no osjećao sam toliko nepravdu da sam samo otišao. Pogodio me jako taj postupak predstavnika kluba na čiji sam stadion dolazio od djetinjstva. Nisam tip koji širi mržnju. Ta majica samo je izražavala moj stav i neslaganje s klupskim vodstvom, točnije vodstvom od strane Zdravka Mamića. Mislim da, kao i svaki drugi građanin ove zemlje, imam pravo izraziti svoj stav'', rekao je Rukavina čiji je iskaz sud je u potpunosti prihvatio, piše Novi list.

Sutkinja: Taj znak predstavlja neslaganje s politikom Mamića

Bivši visokorangirani djelatnik zagrebačke policije koji danas radi u Dinamu, Krešimir Antolić pokušao je uvjeriti sutkinju kako Dinamo ne daje posebne instrukcije redarima, no nije mu povjerovala. Nakon toga su odvjetnici pokušali dokazati kako Dinamo ne snosi odgovornost za postupke redara, no ni to im zasad nije uspjelo.

Ukazali su sutkinji na upute UEFA-e koja navodno smatra takve poruke uvredljivima, čak i rasizmom. No, sutkinja Šimunović u Zakonu o sprečavanju nereda (i njegovim izmjenama) nije pronašla članke koje je navijač prekršio.

Novi list donosi njeno obrazloženje.

''Majica s otisnutim prekriženim likom nije simbol kojim se iskazuje ili potiče mržnje ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. Po stavu ovog suda taj znak predstavlja neslaganje, protivljenje Zdravku Mamiću i načinu na koji vodi klub. To je karikatura i na ironičan način izražena kritika Mamićevom postupanju u odnosu na klub i na navijače. U demokratskim državama građani imaju pravo na slobodno izražavanje svog mišljenja sve dok time ne ugrožavaju prava drugih, a takvog ugrožavanja ovdje nije bilo'', rekal je između ostalog sutkinja.

Podsjećamo kako se radi o nepravomoćnoj presudi te ovaj slučaj još nije završen.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider