Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'veliko je ime'

Platini se kandidirao za predsjednika FIFA-e, Bilić uputio riječi podrške

Predsjednik UEFA-e Michel Platini u srijedu je i službeno obznanio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e, na što je reagirao i bivši izbornik Hrvatske Slaven Bilić...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Želim mu sreću. Što mogu reći osim da je on veliko ime", rekao je Bilić pa nastavio:

"Inače ne pratim tu situaciju previše, osim ovih posljednjih nekoliko mjeseci. Ja sam sportaš i ne mogu biti objektivan po tome pitanju, ali sport bi trebao biti čist. Pogotovo nogomet koji je najpopularniji sport na svijetu. FIFA bi trebala biti uzor ostalim savezima, možda čak i nekim državnim vladama, i zbog toga treba biti 100 posto čista. Jedino što želim jest da se situacija ubrzo riješi".

Platini je predsjednik UEFA-e od 2007. godine, a od 2002. je član Izvršnog odbora FIFA-e. U priopćenju medijima Platini je kazao kako je poslao pismo svim članicama FIFA-e, njih 209, u kojem obrazlaže svoju namjeru da preuzme čelno mjesto krovne organizacije svjetskog nogometa koju je zbog brojnih afera napustio Sepp Blatter.

"Donio sam odluku nakon pomnog razmišljanja i vezao sam svoju budućnost za budućnost međunarodnog nogometa. Mnogi od Vas su ovih dana izražavali svoju podršku u mojoj namjeri da se kandidiram i odlučio sam da je vrijeme za nove izazove", stoji između ostaloga u Platinijevu pismu.

Francuz navodno uživa potporu najmanje četiri od ukupno šest svjetskih nogometnih saveza Europe (UEFA), Južne Amerike (CONMEBOL), Sjeverne Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije, što je gotovo 144 od 209 glasova.

Ako pobijedi na izborima u veljači iduće godine Platini će biti treći Francuz koji sjedi na čelu FIFA-e. Robert Guerin, koji je bio i jedan od osnivača FIFA-e bio je prvi predsjednik Francuz i vodio je savez od 1904., kada je i osnovan do 1906. Drugi Francuz na tom položaju bio je Jules Rimet, izabran 1921., a FIFA-om je "vladao" do 1954. Rimet, koji je bio i predsjednik Francuskog nogometnog saveza, bio je jedan od pokretača svjetskog nogometnog prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider