Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Katalonci u strahu

Pet razloga zašto Real može „zakucati“ Barcu u „el clasicu“: Madrid slavi Hrvate!

Real Madrid dočekuje "el clasico" u dosta lagodnijoj situaciji od Barcelone...

Nakon teže nego što se očekivalo izvojevane pobjede nad Sporting Gijonom, Real se u potpunosti okreće „el clasicu“.

VIDEO Zidane "poludio" na uvrijeđenu zvijezdu: Ovo je dokaz da je gotovo!

Iako su upisali 31. utakmicu bez poraza zaredom, Realovi navijači izviždali su svoje ljubimce zbog tijesne pobjede i prije svega prikazane igre koja nije bila na očekivanoj razini, čime je po tko zna koji put potvrđena dobro poznata teza o najzahtjevnijim navijačima na svijetu.

Jer, navijačima Reala nije dovoljno da njihov klub samo pobjeđuje, to se podrazumijeva, nego da pobjeđuje sa stilom. O tome bi, uzgred rečeno, nešto više mogao reći Fabio Capello, koji je doživio da se na Santiago Bernabeuu po završetku sezone dvaput vijore bijele maramice, iako je oba puta osvajao prvenstvo.

Nakon teže nego što se očekivalo izvojevane pobjede nad Sportingom, Real u miru može okrenuti „el clasicu“ koji se igra u sljedećem kolu na Camp Nouu. Unatoč ne baš blistavoj predstavi, „kraljevi“ su si osigurali mirnu pripremu za veliki derbi, jer će i u slučaju poraza na Camp Nouu biti ispred Barcelone, pitanje je samo s koliko bodova razlike.

Psihološki moment

Real trenutačno ima sedam bodova prednosti, dok Barcelona ima utakmicu manje, ali Katalonce večeras očekuje prilično zahtjevno gostovanje u San Sebastianu i uopće neće biti preveliko iznenađenje ako tamo ne uspiju pobijediti. Naime, Real Sociedad je nanizao četiri uzastopne pobjede u prvenstvu i nalazi se u velikoj formi.

U svakom slučaju Real se nalazi u bodovnoj i psihološkoj prednosti u odnosu na Barcelonu, što znači da će njegovi igrači moći igrati puno opuštenije od Barceloninih, koji će biti pod puno većim pritiskom i imperativom pobjede. Ako Barca i pobijedi na Anoeti, a posebice ako ne pobijedi, a Real slavi na Camp Nouu, prvenstvo bi moglo biti ako ne odlučeno, onda prelomljeno.

Rekordi dižu samopouzdanje treneru i momčadi

Real ima podosta razloga za optimizam. Osim pobjede u vrućem gradskom derbiju s Atleticom na Vicente Calderonu u pretprošlom kolu i rekordnog niza od 31 utakmice bez poraza, Realovoj momčadi i prije svega Zinedine Zidaneu može podići samopouzdanje činjenica da je u svoje prve 33 trenerske utakmice u španjolskom prvenstvu osvojio 86 bodova.

Time je pretekao dosadašnjeg rekordera Miguela Munoza, slavnog trenera Reala iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji je u istom broju odigranih kola osvojio dva boda manje, a još prije utakmice sa Sportingom Zidane je preskočio i Pepa Guardiolu, koji je s Barcelonom osvojio 82 boda, te Josea Mourinha koji je s Realom osvojio 80 bodova.

Povratak Cristiana Ronalda u formu

Real ima razloga za optimizam i u činjenici da je njegov najbolji igrač Cristiano Ronaldo u pravo vrijeme podigao golgetersku formu. Ove sezone postigao je 12 golova, 8 u ovom mjesecu. Na Camp Nouu već je proslavio deseti jubilarni gol i sigurno će biti iznimno motiviran da tu cifru još malo podeblja.

Dugačka klupa i povratak nekih ključnih igrača

Usprkos brojnim problemima s ozljedama važnih igrača još se jednom pokazalo da Real ima iznimno „dugačku“ klupu. Kako kaže stara izreka, dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Šansu su ugrabili prije svih Mateo Kovačić, Isco i Lucas Vasquez. Pokazali su da Zidane može računati na njih do potpunog oporavka i povratku u formu ključnih igrača (Casemiro, Kroos, Bale).

Zidane može radovati što će za derbi imati na raspolaganju iskusne stopere Sergija Ramosa i Pepea te čini se potpuno oporavljenog Luku Modrića.

Modrić i Kovačić okosnica Reala

Madridska Marca ističe kako su Modrić i Kovačić možda i najveći zalog Realova optimizma uoči derbija. Hrvatski vezni duo držao je konce Realove igre u posljednjim utakmicama i čini se da iz utakmicu u utakmicu samo rastu u formi. Kovačić je možda i najveća priča Reala od početka sezone.

Ljetos je bio na odlasku, barem su tako spekulirali španjolski mediji, a u međuvremenu se prometnuo u jednog od ključnih igrača Reala. A što Modrić znači za igru Reala nije potrebno posebno isticati. Modrić je već odavno ljubimac Realovih navijača, a Kovačić je na dobrom putu da to postane, ako već nije. Realovi navijači priredili su mu ovacije na izlasku s terena protiv Sportinga.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider