Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gdje je Šuker?

'Ovo je možda i najveća kriza u povijesti hrvatskog nogometa'

Otkazani derbi između Dinama i Hajduka pretvorio se u društvenu top temu posljednja dva dana.

Iz Hajduka su u nedjelju poslali jasnu i odlučnu poruku, a cijela priča dobila je i značajan politički naglasak. Reakcija HNS-a očekuje se u utorak. Godine maćehinskog odnosa HNS-a prema Hajduku stigle su na naplatu, poruka je s Poljuda. Čelnici splitskog kluba odlučni su, kažu, izboriti se za ravnopravan status i zato dižu glas.

"Ja osobno ne znam gdje će nas ovo sve skupa odvesti. Gdje nas god odvede vjerujem da ćemo se dignuti. Hajduk se nikad nije klanjao ni pred carevima, ni pred kraljevima, ni pred diktatorima, ni pred totalitarnim režimima, pa bome neće ni pred samovoljom jednog čovjeka", poručio je Nikola Koceić Bilan, član Nadzornog odbora Hajduka.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić istaknuo je kako je otvoren za razgovor: "Mi želimo sjesti za stol sa svakim i mi smo uvijek spremni za razgovor. Nažalost, do sada druga strana nije pokazivala tu želju."

Druga strana, Hrvatski nogometni savez, redovito je zauzimala tvrd stav u odnosima s Hajdukom. Klub s Poljuda najoštrije je kažnjavan od svih prvoligaša, Hajdukov utjecaj u tijelima HNS-a praktično ne postoji, a reprezentacija posljednjih godina češće igra u Londonu nego u Splitu. Izvršni odbor HNS-a o otkazanom derbiju raspravljat će u utorak, te ćemo nakon toga konačno čuti i reakciju iz HNS-a.

Zanimljivo, od 17 članova izvršnog odbora čak 11 su članovi HDZ-a: "Zar to sve nije paradoksalno? Čelnici HNS-a nas uvjeravaju da se ne smije politika miješati u sport, i ja se slažem s tim. No, jutros čujemo od 17 članova izvršnog odbora 11 ih je član jedne političke stranke", čudi se Branka Ramljak, predsjednica Nadzornog odbora.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je razgovore s članovima najvišeg izvršnog tijela HNS-a koji su ujedno i članovi HDZ-a: "Sigurno da ćemo s njima razgovarati i tražiti izvješće i njihove ocjene stanja u nogometnom savezu i sigurno da će dobiti nalog da učine sve da se ti problemi saniraju."

Branka Ramljak smatra kako ovakvo stanje treba prestati: "Možda je onda i ovo nekakvo vrijeme ili prilika da članovi političkih stranaka možda zamrznu svoje mandate dok su u tim organizacijama."

Detalj koji je posebno odjeknuo sa press konferencije Hajdukovih čelnika, podrška je Dinamovih navijača: "Moramo čestitati klubu koji mari za svoje navijače i kojemu je stalo do svojih navijača. Mi bi voljeli da je i Dinamo takav i nadamo se da će jednog dana i postati takav klub", izjavio je Juraj Šišić iz građanske inicijative Zajedno za Dinamo.

I bivši Dinamov nogometaš Tomo Šokota poručuje kako potpuno razumije Hajduk i vidi samo jedno rješenje ove situacije: "Ja ne vidim izlaz iz ove situacije, osim ako se ne promijeni vladajuća struktura. U svakoj normalnoj zemlji bi došlo do toga, u ovoj zemlji se ide iz agonije sve dublje i dublje, ne rješavaju se problemi."

Već se samo množe. I tako godinama. Stoga je jedino pitanje, kreće li se sada i na koji način prema njihovom rješavanju?

U Dnevnik Nove TV u ponedjeljak se uživo ispred HNS-a javio Saša Lugonjić.

"To nije stanje koje je od jučer, godinama to traje. Iako politika ne bi trebala imati direktne veze s nogometom kod nas to nije tako jer dugi niz godina HNS je pun kadrova na istaknutim političkim funkcijama. Sjetimo se značajnih političkih aktivnosti određenih članova hrvatske nogometne obitelji. Još tamo 2007. prije parlamentarnih izbora legendarni spot 'I moj brat također' tadašnjeg kapetana, a današnjeg izbornika reprezetacije Nike Kovača. Zanimljivo da je taj plakat u novinama prikazivao Kovača ne u civilnoj odjeći nego u dresu, službenom dresu hrvatske nogometne reprezentacije s grbom HNS-a. Uoči tih izbora je i Dinamo istrčao s transparentom 'HDZ u srcu', a branilo se i zastupalo neke druge političke stranke. Uoči izbora za gradonačelnika Zagreba 2009. Zdravko Mamić je pozvao kompletnu Dinamovu obitelj da glasuje za Milana Bandića. Traje to godinama", podsjetio je Lugonjić, dodavši:

"U svakom slučaju nije baš vjerodostojno braniti se FIFA-om i UEFA-om kada vam to odgovara, a istovremeno da vam dvije trećine članova najvišeg tijela nogometnog Saveza čine predstavnici jedne političke stranke."

Zašto još od utakmice s Italijom nismo vidjeli predsjednika HNS-a?

"To je potpuno logično pitanje obzirom na sve što se dogodilo u zadnjih 10-ak dana u Milanu i na Maksimiru. Za one koji prate i znaju rad Davora Šukera na mjestu predsjednika HNS-a to i nije baš naročito čudno jer od početka svog mandata Davor Šuker je dao do znanja da svoju funkciju vidi više kao protokolarnu. Dakle putovanja po sjednicama UEFE i FIFE i kongresima od Zuricha i Nyona do Mauricijusa i Brazila, dogovaranje tu i tamo neke prijateljske utakmice i fokus na A reprezentaciju, to je način na koji Šuker vidi svoj posao. Sve one škakljivije teme prepušta svojim suradnicima, ali doista je nevjerojatno da se u ovakvoj situaciji ne oglašava 10 dana. U situaciji koja je možda i najveća kriza uopće u povijesti to je kao da u državi buknu socijalni nemiri, a premijer se ne oglasi 10 dana. Davor Šuker je itekako dužan ponuditi neke odgovore hrvatskoj nogometnoj javnosti..."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider