Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Opasna dijagnoza: Čačiću najveći krivci navijači! Možda će se iznenaditi...

Čačić malu ili gotovo nikakvu krivicu ne pronalazi u samim igračima, jedinima koji izravno utječu na događanja na travnjaku, da ne govorimo o čelnicima HNS-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz posljednjih izjava Ante Čačića može se zaključiti kako je novi izbornik mišljenja da su za posljednje posrtaje hrvatske reprezentacije uglavnom krivi – navijači, odnosno atmosfera koja se stvorila oko reprezentacije zbog ponašanja dijela navijača. Ako je to doista ključna stavka, postavlja se pitanje zbog čega je onda uopće smijenjen Niko Kovač? Nije vrag da je Kovač bio taj balast koji je posvađao HNS i reprezentaciju s najgorljivijim navijačima?

Čačić: Nek' bojkotiraju i žive u svom svijetu. Možemo nadmašiti 'brončane'

Čačić malu ili gotovo nikakvu krivicu ne pronalazi u samim igračima, jedinima koji izravno utječu na događanja na travnjaku, da ne govorimo o čelnicima HNS-a. Ako Čačić doista tako misli, a ne sumnjamo da priča ono što misli, mišljenja samo kako je to vrlo opasna dijagnoza stanja u reprezentaciji uoči odlučujućih okršaja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo s Bugarskom i Maltom.

Logično je zaključiti da su događanja oko reprezentacije ostavila traga na igračima, ali nismo baš sigurni da je to ključan razlog zašto su podbacili u Azerbajdžanu i Norveškoj. Da je to prvi podbačaj hrvatske reprezentacije takve vrste, možda bismo se i složili. Međutim, isti igrači imali su sličnu storiju i pod ravnanjem Igora Štimca, ali i Slavena Bilića. Sjetite se samo poraza u Grčkoj i kvalifikacija za Mundijal u Južnoj Africi.

Dakle, nije prvi put i nije da tada nisu imali podršku navijača. Atmosfera je bila puno pozitivnija pa je opet bilo teško objašnjivih havarija, ekscesa i afera. Osim u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi, Hrvatska se u spomenutim situacijama uspjela iskopati i dokopati glavnog turnira preko dodatnih kvalifikacija. Međutim, to što joj je to prije uspijevalo ne znači da će joj svaki put uspjeti. „Šok terapija“ bez dobro i precizno snimljenog stanja ima daleko manje šanse za uspjeh. 

Očekivalo se da će Hrvatska u ovim kvalifikacijama, kada je sustav natjecanja promijenjen i na glavni turnir ide pola Europe, izbjeći infarktnu završnicu i sigurno osvojiti jedno od prva dva mjesta. Krenulo je dobro pa čak i odlično, no potom se kao i mnogo puta do sada situacija zakomplicirala.

Zašto se Hrvatskoj u finišu posljednjih nekoliko kvalifikacija događa tako neobjašnjivi pad forme i posljedične ili uzročne napetosti i svađe na relaciji izbornik - igrači, pitanje je za raspravu, ali činjenica je da se pred kraj kvalifikacija gotovo redovito događa raspad sustava. Kako rekosmo, Čačić je pronašao razlog, no s tim stavom možda bi se mogao sudariti s njemu neočekivanim problemima. Možda ga neke stvari zateknu nespremnim? Možda bi mu na tu temu štogod mogao prišapnuti Niko Kovač?

Čačić je na predstavljanju javnosti kod preuzimanja reprezentacije rekao da su mu gotovo svi hrvatski treneri čestitali na izboru. Svi osim njegova prethodnika na klupi reprezentacije. Prilično simptomatično, zar ne? Ne znamo je li se Čačić u međuvremenu čuo s Kovačem, ali zasigurno bi imao što čuti ako bi razgovor bio otvoren i iskren.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider