Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Morali ste ih zamijetiti

GOL.hr predstavlja nove zvijezde euro nogometa: Zaludili navijače, a cijena raste i raste

Proljeće donosi početak raspleta najjačih europskih liga. Tko su nogometaši o kojima se priča, a do jučer su bili manje poznati široj nogometnoj javnosti.

Real i Barca u lovu na Primeru, Chelsea gazi prema Premiership kruni, a Bayern i Juve bez prave konkurencije u Njemačkoj, odnosno Italiji. Izuzev francuske Ligue 1, gdje Lyon i Marseille muče neuvjerljivi PSG, reklo bi se: sve po starom i očekivanom.

Ali samo na momčadskoj razini. Jer, u pojedinačnom smislu, pojavila su se neka nova lica koja su aktualnu sezonu iskoristila za potpunu afirmaciju. Ili se čak pojavila ni otkuda…

1. HARRY KANE

U tom smislu, apsolutni broj jedan svakako je 21-godišnji Englez rođen u Chingfordu, periferiji Londona. Kane je i ovu sezonu ušao kao treća napadačka opcija Spursa, iako je već krajem lanjske sezone pokazao kako bi trebao dobiti ozbiljnu šansu. No, novi menadžer pristigao iz Southamptona, Mauricio Pochettino, igrao je na sigurno i u prvih 9 kola redovito započinjao utakmice s Adebayorom ili Soldadom u vrhu napada. I skupio svega 11 od ponuđenih 27 bodova.

Zatim stiže gostovanje kod Aston Ville gdje Tottenham opet izgleda anemično i nemoćno, te gubi 1:0 od 16. minute. Pochettino u 58. minuti uvodi Kanea, a on mu zabija za pobjedu u 90. minuti za 2:1.
Bila je to prva od 20 utakmica u kojima je dotadašnji joker s klupe preuzeo ulogu prvog napadača momčadi s White Hart Lanea. I u kojima je zabio 16 pogodaka! (Diego Costa 18 golova, Aguero 17)
Nije loše za napadača koji je bio na pragu posudbe početkom sezone i kojeg je nogometno tržište krajem srpnja cijenilo na svega 2,6 milijuna eura.

Sada je cijena upeterostručena: 13,2 milijuna eura, da budem precizni, no realna otkupna cijena sigurno nije manja od 35 milijuna. Za velikane poput Real Madrida, koji je ozbiljno zagrizao, prava sitnica…

UKUPNA STATISTIKA: 42 NASTUPA, 26 POGODAKA i 5 ASISTENCIJA

2. ALEXANDRE LACAZETTE

U redu, za 23-godišnjeg Alexandrea Lacazettea već se čulo, i nije da ga nogometni svijet prvi put upoznaje ove sezone. Već prije nekoliko sezona najavljen je kao veliki, ne samo Lyonov već francuski talent, no on je taj potencijal počeo pokazivati tek u lanjskoj sezoni koju je završio s 15 pogodaka na svom kontu.

No, ove sezone naprosto briljira. Trenutačno je vodeći strijelac francuskog „Championnatea“. Ma što vodeći, čovjek je s 23 upisana pogotka apsolutno nedodirljiv na vrhu. Andre-Pierre Gignac je zabio 16, a Ibrahimović 14.

Ušao je u sezonu kao napadač vrijedan 10 milijuna eura, a sada košta 17,6 milijuna. No, Liverpool koji ga je, sudeći prema informacijama iz francuskih medija, već „zakapario“ neće proći jeftinije od 30 milijuna.

UKUPNA STATISTIKA: 32 NASTUPA, 27 POGODAKA i 7 ASISTENCIJA

A kad smo već Lyona, vrlo zanimljiv je i Nabil Fekir, ofenzivni veznjak alžirskog podrijetla i francuski U-21 reprezentativac. U 24 utakmice zabio je 11, a namjestio 9 pogodaka…

3. PAULO DYBALA

I Dybali je 21 godina, baš kao i Harryju Kaneu, samo što je brzonogi Argentinac ipak ponešto drugačiji tip napadača. Voli i traži prostor u koji može utrčati i onda iskoristiti i ono malo mjesta koje mu se otvori kako bi opakim driblinzima slomio suparničke braniče.

Stigao je u Palermo u ljeto 2012. iz argentinskog Instituta, a Sicilijanci su iskeširali čak 10 milijuna eura. I već je tu skrenuta pozornost na omalenog i do tada prilično anonimnog Argentinca.
Još ljetos je vrijedio tek nešto više od 4 milijuna eura, a sada mu se nakon sjajnih nastupa u Serie A cijena popela na 13,2 milijuna.

Trenutačno je peti strijelac prvenstva, ali mu vodeći Mauro Icardi bježi tek tri pogotka.
Zaludio je Talijane, ali i Engleze – Manchester United, Liverpool, Arsenal voljeli bi ga vidjeti u njihovim sastavima, a kada je tome tako, onda je tu zasigurno u blizini i Jose Mourinho. Čisto da poremeti planove konkurentima, ako ništa drugo…

UKUPNA STATISTIKA: 26 NASTUPA, 12 POGODAKA i 8 ASISTENCIJA

4. HAKAN CALHANOGLU

Najmlađi od svih, rođen 8. veljače 1994. godine. Ofenzivni turski veznjak koji je privukao interes Barcelone dugo je najavljivan kao veliki talent, pa nije bilo previše čudno kada su ga ljetos „Apotekari“ doveli iz HSV-a. I to za visokih 12,5 milijuna eura.

No, da će odmah početi isplaćivati novac investiran u njega, nisu se nadali ni najoptimističniji iz redova Bayera. Kreativan, mladenački drzak, jak na lopti i opasan po protivničku obranu, i dodavanjima i solo završnicama, već sada vrijedi gotovo 16 milijuna eura.

UKUPNA STATISTIKA: 36 NASTUPA, 10 POGODAKA i 7 ASISTENCIJA

5. FELIPE ANDERSON

Još jedan koji oduševljava na travnjacima Serie A. 21-godišnji Brazilac jučer je na najbolji način pokazao svu širinu svojih mogućnosti – bio je junak pobjede svog Lazija na gostovanju kod ove sezone prilično kvalitetnog Torina (0:2). Zabio je dva lijepa pogotka i tako ponovno skrenuo pozornost na sebe nakon kraćeg perioda u kojem su mu ozljede poremetile dobar ritam uspostavljen od početka sezone.

Također jedan od onih koji su zapeli za oko Brendanu Rodgersu, pa ne bi čudilo da na ljeto Čizmu zamijeni Otokom.

UKUPNA STATISTIKA: 21 NASTUP, 8 POGODAKA i 7 ASISTENCIJA

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider