Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Klub na prekretnici

ONA ih 'uništava': Ruši li ova žena projekt velikog Monaca?

U ljeto 2013. situacija za klub iz Kneževine izgledala je idilično.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ruski milijarder Dmitry Rybolovljev vratio je Monaco u Le Championnat i otvoreno najavio lov na nedodirljivi PSG.

Nogometna javnost u Francuskoj vrlo se brzo uvjerila da sve neće ostati na velikim riječima. Radamel Falcao je stigao za 60 milijuna eura iz madridskog Atletica, Portu je iskrcano 70 milijuna eura za Jamesa Rodrigueza i Joaa Moutinha, a dovedeni su još i Jeremy Toulalan iz Valencije, Eric Abidal iz Barcelone, Sergio Romero iz Sampdorije... Ukupno je samo na odštete Rybolovlev potrošio više od 150 milijuna eura, a tome treba dodati i astronomske plaće. Sve je krenulo u željenom smjeru, Monaco je na drugoj poziciji sigurno plovio prema Ligi prvaka koju je na koncu i dohvatio.

Međutim, još ujesen 2013. počele su se događati stvari koje su utjecale na ono što se dogodilo ovog ljeta. Zbog činjenice da je Monte Carlo kao glavni grad Kneževine Monaco izuzet iz francuskih financijskih zakona, brojni klubovi su se pobunili smatrajući da sudjeluju u neravnopravnoj tržišnoj utakmici. "Monaco kao porezna oaza ima ogromnu prednost", grmili su predstavnici klubova, a onda su se u cijelu priču umiješali Francuski nogometni savez i država.

Odnese li supruga 4.5 milijarde dolara, Rybolovljev diže ruke od kluba?

Vrlo brzo donešeno je solomunsko rješenje - Monaco može ostati u istoj poziciji kao i dotad, ali mora na godišnjoj razini plaćati "dobrovoljni doprinos" u iznosu od 50 milijuna eura. Veliki udarac, ali ni na tragu onog što će tek zadesiti Dmitrya Rybolovljeva...

Paralelno s tim francuski su mediji provalili priču o razvodu gazde Monaca. Elena Rybolovljeva otvorila je brakorazvodnu parnicu zahtijevajući polovicu bogatstva svog supruga zahtijevajući 4.5 milijarde dolara. Dmitry i Elena još su uvijek u braku, postupak razvoda je u tijeku, a sve to je utjecalo i na poslovni život vlasnika Monaca koji je, kako pišu francuski mediji, stornirao sve aktivnosti u klubu dok ne vidi bez koliko će novca ostati.

Nedugo poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu James Rodriguez je prodan u Real Madrid za 80 milijuna eura, pričuvni vratar Sergio Romero vratio se u Sampdoriju, a ukupno je 13 igrača dobilo slobodne papire. U međuvremenu su dovedeni 25-ogodišnji stoper Aymen Abdennour iz Toulousea za 13 milijuna eura te, na posudbu, 20-ogodišnji stoper Fabinho iz Rio Avea te nizozemski vratar Maarten Stekelenburg (iz Fulhama). Navijači su priželjkivali dovođenje krupne ribe u zamjenu za Jamesa, ali ostali su razočarani. Posljednjeg dana prijelaznog roka Radamel Falcao je otišao na posudbu u Manchester United, a brojni fanovi su odmah idući dan stigli u klub demonstrativno vratiti godišnje ulaznice.

Večeras se mogu vratiti, ali i skroz potonuti

Nadali su se napadu na titulu pored PSG-a i važnoj roli u Ligi prvaka, ali jasno je da od toga neće biti ništa. U pet odigranih utakmica Le Championnata Monaco je triput poražen te na kontu ima mizerna četiri boda.

Prvi vratar Monaca i hrvatske reprezentacije Danijel Subašić na pripremama uoči nedavnih utakmica s Ciprom i Maltom novinarima je na upit o transferima i stanju u klubu nevoljko je odgovorio: "Pitajte Rusa!" I u pravu je, jer samo Rybolovljev zna što će se i kako događati s Monacom u bližoj budućnosti.

Večerašnja utakmica s Bayer Leverkusenom čeka se kao svojevrsna prekretnica. Izvuče li Monaco pozitivan rezultat, a pritom mislimo i na remi, mogao bi to biti znak izlaska iz krize. Izgube li, sezona će još više krenuti stranputicom...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider