Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Skupština GNK-a Dinamo

Iduće godine kreće privatizacija Dinama: 'Za ovo sve je zaslužan Zdravko Mamić'

U Dinamu je u ponedjeljak održana redovna godišnja skupština kluba. Prva bez Zdravka Mamića, kojemu je nakon izlaska uz jamčevinu iz istražnog zatvora, izrečena mjera zabrane obnašanja dužnosti u Dinamu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo se od 2015. rezultatski uspješne, ali zbog uhićenja vodećih ljudi kluba i prilično turbulentne godine - oprostio novom redovnom Skupštinom kluba. U kojoj, zbog zabrane obnašanja funkcije izvršnog predsjednika, prvi put glavnu riječ nije vodio Zdravko Mamić već direktor Tomislav Svetina, predsjednik Mirko Barišić i Marijan Hanžeković.

"Ovo sve što je Dinamo postigao, a da nije večeras s nama, je naš izvršni predsjednik Zdravko Mamić!", izjavio je Mirko Barišić.

Izražena je želja da se Zdravko Mamić što prije vrati u Dinamovu obitelj, a nakon toga je 2015. godina, što se rezultata tiče, ocjenjena kao najuspješnijih od hrvatske neovisnosti.

Što se tiče financijskog izvještaja, on će biti objavljen u proljeće.

"Možemo samo reći da je ova godina što se tiče naših financija bila, neću reć prošle godine, ali bila u okviru planiranoga", rekao je Tomislav Svetina.

Mi ćemo u veljači negdje imati konačnu bilancu za kalendarsku 2015. godinu. Nadamo se da će ona biti financijski isto vrlo uspješna", kazao je Barišić.

Objavljen plan za sljedeću godinu

Zato je objavljen plan za sljedeću godinu, temeljen na novom ulasku u europska natjecanja.

"Prihod u razini od 252 milijuna kuna. Planirani rashod bi bio nekih 237. Dakle, planirali smo neki "plus" od 5 milijuna", rekao je Svetina.

Posebno važan dio Skupštine trebalo je biti izvješće o privatizaciji kluba.

"Sljedeća godina bit će godina u kojoj ćemo krenuti sa postupkom preoblikovanja sukladno Zakonu o sportu", izjavio je Svetina.

"I na taj način mislim da pokazujemo maksimalnu otvorenost. Svi koji misle da se nešto netransparentno događa, imaju sad priliku da participiraju u tome."

No, na kraju objavljeno je tek da je proces stigao do faze procjene ukupne vrijednosti kluba. Špekulira se da klub ima tržišnu vrijednost oko 200 milijuna kuna, no je li to doista tako i o kolikoj se svoti radi - u Dinamu nisu otkrili. Odluka o privatizaciji donesena prije više od godinu dana (rujan 2014.).

Rijeka je procijenjena na 83 milijuna kuna, ili oko 11 milijuna eura. Hajduk je vrijedio 268 milijun kuna, oko 35 milijuna eura. Od toga najviše njegova dugovanja prema državi: 140 milijuna kuna, što je preneseno na Grad Split, pa je Grad postao većinski vlasnik.

Što dalje?

Elaborat privatizacije bit će dostavljen HNS-u i Ministarstvu sporta. Ministarstvo mora dati pristanak, ali to je tehnička stvar. I što dalje?

- Prvi krug: Grad Zagreb.
- Drugi krug: članovi Dinama.
- Treći krug: članovi koji su kupili u drugom krugu, proporcionalno uloženom.
- Čertvrti krug: svi.

Procjena: vlasnika će dobiti u roku od godine dana.

A ako ne bude dovoljno kupaca, sve ostaje po starom: udruga građana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider