Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova pobuna

Novi udar na suđenje u HNL-u: 'Ove stvari se ne događaju slučajno'

Nakon brojnih kritika na izvedbe naših sudaca, žestoko je reagirala Istra 1961.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Traje žestoka paljba po HNL sucima. Kao da je proljetnim nastavkom prvenstva otvorena nova fronta koja prijeti dodatno eksplodirati, jer sljedećeg vikenda u Splitu je onaj najveći, za mnoge i jedini, derbi.

Kao da sudačkoj organizaciji trebaju nove kritike, pogotovo nakon što se strukture nisu promijenile iako je njen bivši šef nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog uzimanja mita.

Nakon poraza na Maksimiru žestoko su po sucima opleli iz RNK Splita i NK Zagreba, a nakon što je nedavno žestoko istupio NK Osijek, sada je to učinila Istra 1961. Zanimljivo, tada je Osijek bio na dnu ljestvice sada su to Puljani koje najviše smeta što je protiv njih ove sezone dosuđeno čak sedam 11-eraca, a u njihovu korist tek jedan.

Upravni odbor NK Istre 1961 oglasio se priopćenjem za javnost, koje je osim medijima upućeno i Odboru za hitnost HNS-a, članovima Izvršnog odbora HNS-a i Komisiji sudaca HNS-a u kojem od tih tijela traži da zaštite klub od sudačkih nepravdi koje su, po ocijeni čelnika pulskog prvoligaša, kulminirale na nedjeljnoj utakmici u Zadru koju je Istra 1961 izgubila sa 0-2.

Ovaj put su ljutiti u Puli

Ključni događaj zbio se u 13. minuti kada je domaći sastav dobio 11-erac uz isključenje Istrinog braniča Gregova.

"Očekujemo brzu reakciju nadležnih, da se odgovorni sankcioniraju i da naprosto zaštite naš klub od ovakvih nepravdi u daljnjem dijelu prvenstva. Neka mjerilo za ispadanje iz lige bude samo sportski kriterij i korektna provedba licenciranja", navodi se u priopćenju za javnost i dodaje kako u Istri 1961 vjeruju da će "oba kriterija ispuniti te kako će i dalje Pula imati nogometnog prvoligaša".

Ustvrdivši kako je NK Istra 1961 stabilan klub koji je prvi u hrvatskom nogometu otvorio vrata stranim ulagačima, prvi proveo stvarnu privatizaciju u hrvatskom nogometu, te koji je i sada zanimljiv mogućim novim investitorima, u priopćenju se navodi kako ispada da to "nekome ne odgovara".

"Možda ne odgovara 'geografski položaj našeg kluba', ali uvjereni smo da se neke stvari ne događaju slučajno. U mnogim slučajevima nismo htjeli reagirati jer smo smatrali da su sudačke pogreške sastavni dio nogometa i da u njima nema namjere, ali izgleda da smo bili u zabludi. Najbolji pokazatelj tome je da je naš klub u prošloj sezoni bio, uz Hrvatski dragovoljac, najoštećeniji, a u ovoj smo sezoni već sada, dvanaest kola prije kraja prvenstva, preuzeli primat po tom pitanju", kaže se u priopćenju Upravnog odbora kluba.

U njemu stoji kako je sramotno kako se na nekim utakmicama sudi momčadi Istre 1961, te kako je najbolji pokazatelj broj dosuđenih kaznenih udaraca u ovoj sezoni u korist odnosno protiv pulskog kluba, uz omjer 1-7 protiv Istre 1961.

"Ono što se događalo na Stanovima prevršilo je svaku mjeru. To je lakrdija nogometa, od kaznenog udarca do usmjerenog kartoniranja, kao što je neprihvatljiv i komentar stručnih ljudi na javnoj televiziji kada tvrde 'kako je situacija kod najstrože kazne delikatna, te kako se ne može dobro vidjeli da li ima elemenata za kazneni udarac ili ne'. Riječ je o sramotnoj i neprihvatljivoj tezi za naš klub", poručili su iz pulskog prvoligaša.

Nakon poraza od Zadra, Istra 1961 je pala na posljednje mjesto na ljestvici. Pretekao ih je upravo Zadar koji je sada pretposljednji sa 20 bodova, dok je Istra 1961 ostala na 19 bodova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider