Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u pitanju su milijarde eura

Nova podjela novca: Hrvatski klubovi dobit će više, čak i u pretkolima

Udruga europskih nogometnih klubova (ECA) i UEFA na sastanku u Stockholmu dogovorili su ravnomjerniju raspodjelu dobiti između klubova koji se natječu u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dogovor između ECA-e i UEFA-e na snagu stupa od sljedeće sezone, a do njega je došlo kako bi se smanjio jaz između najbogatijih i ostalih klubova na Starom kontinentu koji rezultira s mnoštvom predvidljivih ishoda kako u domaćim prvenstvima tako i u natjecanju po skupinama Lige prvaka.

"ECA i UEFA su razvili revolucionarni sustav distribucije prihoda od Lige prvaka i Europske lige kako bi se oni ravnomjernije raspodijelili. Rekordni iznos od 2.24 milijarde eura bit će podijeljen s novim fokusom na solidarnost, pa će tako veći iznosi biti isplaćeni sudionicima Europske lige, te onim klubovima koji će nastupiti samo u kvalifikacijama. Taj koncept će donijeti više novca svima jer će prema njemu svaki sudionik imati koristi od stalnog rasta samog natjecanja", objavile su ECA i UEFA u zajedničkom priopćenju.

To znači da će više novca od UEFA-e dobiti i hrvatski klubovi, ne samo u Europskoj ligi već i u samim kvalifikacijama.

"Mi u svom članstvu imamo oko 220 klubova i zato moramo brinuti o čitavom klupskom nogometu, a ne samo o velikim i bogatim klubovima. Vrlo smo zadovoljni ishodom pregovora jer su rezultirali poticajno za klupski nogomet", izjavio je predsjednik ECA-e Karl-Heinz Rummenigge.

Također je dogovoreno kako će klubovi od UEFA-e dobiti i odštetu za puštanje igrača na EURO 2020. i to po prvi put u vidu postotka od prodaje televizijskih prava, reklama i ulaznica, a ne više fiksni iznos kako je bio slučaj dosad.

"Dobit ćemo osam posto od prihoda, što je minimalno 200 milijuna eura, dok smo za EURO 2016 dogovorili fiksni iznos od 150 milijuna eura", objavila je ECA.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider