Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
je li u šoldima sve?

Noć za velike stvari: Evo što bi Hajduku značio ulazak u Europsku ligu

Hajduk večeras od 20 sati traži pobjedu koja će ga po drugi put odvesti u skupine Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pet je godina prošlo od posljednjeg nastupa Hajduka u Europskoj ligi. U tih pet godina Hajduk je i službeno postao narodnim klubom, čiji Nadzorni odbor biraju navijači na demokratskim izborima, a onda taj odbor bira čelnike kluba.

Računi i brojni grijesi bivših uprava posljednjih su godina stigli na naplatu. Sada Hajduk vraća dugove i ne troši novac koji nema (barem se trudi da to ne radi). Poslovanje je maksimalno racionalizirano i vlastitim snagama na razne načine splitski se klub bori s prošlosti (dugovi i imidž), sadašnjosti (rezultati) i budućnosti (jačanje kluba).

U prošlosti je Hajduk bio poznati klub u Europi. Igrao je i četvrtfinala Lige prvaka i Kupa prvaka, polufinala Kupa UEFA i Kupa kupova, novi plasman u Europsku ligu danas bi značio puno na ponovnoj afirmaciji u Europi. No, ipak je najvažniji taj novac u kojem se na Poljudu ne pliva.

Hajduk je ovog ljeta zaradio 630 tisuća eura, a ulaskom u skupinu dobit će još 2,4 milijuna eura. Nije to novac kakav je Dinamo dobio u Ligi prvaka, ali Hajduku također ova cifra znači život. OK, neće klub bez njega propasti, to je već i dokazao, ali bi novi milijuni kuna bila velika nagrada trudu ne samo igrača, već i uprave, ljudi iz marketinga itd…

Ovaj put je u šoldima (skoro) sve

Ako zbrojimo tri domaće utakmice s punim Poljudom, dobit ćemo cifru od preko 30 milijuna kuna. To je novac koji bi Hajduku skoro pa pokrio cijelu godinu. Također, s ovakvim 'viškom' novca u blagajni Hajduk može sasvim drukčije pregovarati s mogućim kupcima najboljih igrača. Prodaja ne bi bila nužnost, već mogućnost (za zaradu). Balić i Vlašić sigurno bi ostali oduševljavati navijače.

Dio novca uložio bi se i u igračka pojačanja, navodno su neka već zakaparena i samo se čeka večerašnje slavlje. To znači i jači Hajduk u prvenstvu i mogućnost da se u EL-u upiše i koji bod. Taj bodi vrijedi 120 tisuća eura što je skoro milijun kuna, za Bijele lijepa svota.

A kako do svega toga. Hajduk se večeras protiv Slovana bori za pobjedu od najmanje dva razlike. Jedino taj rezultat igra Bijelima ili minimalna 1:0 pobjeda pa eventualni prolaz na penale. Šteta što nije bilo gola u gostima jer Česi se sad mogu samo braniti i prijetiti iz kontri. Navijači bi htjeli apsolutni juriš od prve minute, ali sumnjamo da će oprezni Damir Burić krenuti grlom u jagode. Ipak Splićani ganjaju (samo) jedan pogodak.

Slovan je fizička dosta moćnija ekipa od Hajduka i vidjet ćemo hoće li se odlučiti za onako žestok presing kao u Liberecu. Hajduk igra puno goropadnije pred svojim navijačima, a krcati Poljud jedno je od oružja Majstora s mora. Nisu Česi igrali u takvoj atmosferi i vidjet ćemo kako će reagirati. I domaćim igračima neće biti svejedno, jer stvorila se tolika euforija koja nekad zna odrezati noge mladim nogometašima.

Najvažnije je da su svi najvažniji igrači na raspolaganju Buriću. Upitno je jedino hoće li se oporavljeni Fran Tudor pridružiti Miliću, Miloviću i Nižiću u zadnjem redu ili će tu problematičnu poziciju desnog bočnog opet odigrati Josip Juranović.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider