Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dvije utakmice vatrenih

Kovač okuplja hrvatsku elitu: 'Iznenadio me loš start Mandže, a kod Prosinečkog nema šetnje'

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se uoči nastavka kvalifikacija za Euro u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Niko Kovač otvorio je reprezentativni tjedan press konferencijom u HNS-u. Hrvatska reprezentacija već u četvrtak nastavlja s kvalifikacijama za Euro utakmicom u Azerbajdžanu (18.00), dok u nedjelju gostuje u Norveškoj (18.00).

POPIS REPREZENTATIVACA ZA UTAKMICE S AZERBAJDŽANOM I NORVEŠKOM

Hrvatska ima 14 bodova i na čelu je skupine H. Imala bi i bod više, ali je UEFA kaznila HNS zbog konstantnih ispada navijača (baklje u terenu, skandiranja 'Za dom spremni' i svastika). Talijani su drugi u skupini s 12 bodova, Norvežani treći s 10, Bugari četvrti s 8, dok Azerbajdžan i Malta imaju 4 odnosno jedan bod.

Kovač je ranije objavio popis reprezentativaca na koje računa za ove dvije utakmice. Sami pogled na klubove iz kojih dolaze naši igrači navukao je osmijeh na lice izbornik.

''To je dokaz da naši igrači imaju visok rejting te da imamo veliki fond mladih, potencijalno velikih igrača. Srce nam skače do neba kada vidimo u kakvim klubovima igraju. Sada se moraju dokazivati iz tjedna u tjedan, na svakom treningu i veća im je odgovornost da neprestano budu na svjetskoj razini, to je veliko opterećenje. Mogu reći da imam slatke brige oko sastava'', rekao je izbornik.

Nema 'šetnje' kod Prosinečkog

Izbornik je još jednom ponovio kako ne misli da će naša reprezentacija 'prošetati' u gostima kod Azerbajdžana.

"Prosinečki je posložio Azerbajdžan na impresivan način, sve će okrenuti u odnosu na utakmicu iz Osijeka. Unaprijedio im je igru, sada su agresivni, čvrsti i kompaktni. Ne gledam to kao dvoboj Prosinečkog i Kovača. Očekuju nas i teški vremenski uvjeti - visoka temperatura uz veliku vlagu - te neće biti jednostavno, a razvoj azerbajdžanskih igrača potvrđuje i plasman dva njihova kluba u Europsku ligu. Nadamo se pobjedi, ali nećemo se prošetati do nje."

Za puno pripreme neće biti vremena, u Zagrebu će biti odrađena samo dva regeneracijska treninga.

''Ne možemo puno toga odraditi, ali nadam se da ćemo pokazati ono što smo već pokazivali i ostvariti ono što želimo. Nećemo se puno žaliti, tako je svim izbornicima. Sto posto smo usredotočeni na Azerbajdžan, Norveška je još daleko. Treba prvo odraditi prvi korak, a tek nakon Azerbajdžana ćemo znati što trebamo raditi protiv Norveške i s koliko bodova možemo biti zadovoljni.''

Igrači tužni zbog oduzetog boda

Izbornik je prenio i reakcije igrača nakon kazne UEFA-e koja je rezultirala oduzetim bodom.

''Tužni smo, razočarani, a čuo sam se s igračima i oni su manje-više u šoku jer taj bod nismo ni ukrali ni kupili. Žalili smo se i nadam se da ćemo ga dobiti natrag. No, dečki su i do sada davali sve, a sada bi mogli još i više. Možemo biti jako neugodna momčad kada nam se još probudi i inat, a silno želimo na Europsko prvenstvo. Nama su navijači uvijek bili podrška i žao mi je zbog odluke o neodlasku navijača. To je žalosno, ali ni HNS ni reprezentacija tu više ne mogu ništa i generacije će imati iste probleme ako država ne pomogne u zaustavljanju huliganizma. Teško je ne razmišljati o tome", kaže Kovač.

U reprezentaciji se pojavilo jedno novo ime. Mijo Caktaš odličnim je igrama za Hajduk ovog ljeta zaradio poziv.

"Caktaša znam još iz mlade reprezentacije, tamo je bio stožerni igrač. U veznom redu može pokriti sve pozicije i pozvan je zato što je pokazao vrlo, vrlo dobru igru te bio uz Kalinića ključni igrač Hajduka. Svi bismo voljeli da Kramarić igra u Leicesteru, ali i to je dio sporta. Ne dobije li priliku, pronaći će drugu sredinu i ne bojim se za njega. On je pravi igrač, radi na sebi i sigurno će biti dobre volje kada nam dođe'', rekao je Kovač.

Dvije Kovačevih igrača nema baš ugodan start u sezonu. Lovren je počeo sjajno, a onda sve pokvario nevjerojatnim greškama u povijesnom porazu Liverpoola protiv Bilićevog West Hama.

''On daje sve od sebe i ti napadi navijača nisu korektni. Iznenadio me loš start Mandžukića i Juventusa. Izgubili su nekoliko važnih igrača i doveli nove, treba im vremena da se uigraju.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider