Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još samo jedan bod

Kovač hit Bundeslige: Nakon rušenja Borussije objasnio Nijemcima 'tko je Guardiola'

Situacija za Eintracht iz Frankfurta i njegova trenera Niku Kovača vezana uz borbu za ostanak u Bundesligi potpuno je jasna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bod ili pobjeda u posljednjem kolu protiv Werdera u Bremenu Frankfurtu jamči spas, dok poraz vodi u doigravanje protiv trećeplasiranoga iz 2. Bundeslige Nürnberga (u 1. ligu sigurno ulaze Freiburg i RB Leipzig).

Tradicija govori da u više od 90 posto slučajeva ostanak kroz doigravanje osiguravaju prvoligaši, poput HSV-a u posljednje dvije godine ili Hoffenheima 2013. godine. Pa ipak, u ovom trenutku još uvijek ne možemo konstatirati kako Niko Kovač spasio Eintracht. Nedostaje mu, eto, samo još jedan mali bod.

Do prije tri kola samo je Hannover imao manje bodova od Frankfurta, a onda su stigle tri pobjede u nizu. U onoj posljednjoj pala je i Borussia Dormtund.

''Ni u jednom trenutku nisam pomislio na drugu ligu. Odustajanje nije u mojem DNK'', izjavio je Niko Kovač, koji je u subotu navečer bio gost najgledanije njemačke sportske emisije Sportstudio na televiziji ZDF.

U intervjuu s poznatom voditeljicom Katrin Müller-Hohenstein Niko je govorio o svojim prvim trenerskim bundesligaškim iskustvima, a komentirao je i učinak nekih uglednih kolega. Na primjer, Niko Kovač s neskrivenim divljenjem oslikava rad Pepa Guardiole u Bayernu smatrajući ga pokretačem nogometne revolucije. Uostalom, Niko je u svakoj prilici, dok je bio slobodan trener, posjećivao Guardioline treninge.

''Znam da se nas trenere vrednuje kroz trofeje, no na Guardiolin rad gledam i malo šire. On je puno toga napravio za njemački nogomet i s njim je Bayern napravio veliki iskorak glede igre'', kazao je Niko.

No, vratimo se ipak Eintrachtu i Nikinoj borbi za ostanak. Već sama činjenica da je ponovno isplivao na površinu može se smatrati malom sportskom senzacijom, osobito stoga što je ključan iskorak napravljen pobjedom nad Borussijom Dortmund. Eintracht vođen temperamentnom braćom na klupi zaustavio je (1:0) najefikasniju momčad Bundeslige koja je postigla čak 80 pogodaka u prethodna 33 kola (Bayern 77) ili 2,4 po utakmici!

Obožava Guardiolu, ali njegov Frankfurt je potpuno drukčiji

Armirani beton u obrani, borba do posljednjeg atoma snage, uz fanatični ples žestoko nabrijanoga Nike uz aut-crtu. Eintrachtova momčad pod hrvatskim trenerom prosječno po utakmici prevali 114,1 kilometar, dok je kod njegova prethodnika Veha ta kilometraža iznosila 111,8. Kod Nike igrači naprave prosječno 240 sprintova po utakmici ili čak 47 više nego kod Veha. I učinak je više nego opipljiv – tri pobjede zaredom i ostanak na vidiku. I usto, novi ugovor za hrvatskog trenera.

Iz sfere “vjerovali ili ne” dolazi još jedan zapanjujući podatak o igri Eintrachta: njegovi igrači na utakmici protiv Borussije napravili su samo 134 dodavanja (!) što je najmanje otkad se vodi ova statistika u Bundesligi, od 2004. godine. I čak i takva kreativna blokada uspjela je iznjedriti pobjedu nad velikim favoritom.

Trener Eintrachta neprocjenjivim smatra nazočnost na klupi još jednoga para očiju iz najbliže obitelji.

''Danonoćno smo zajedno, kao da smo muž i žena. Kada smo skupa igrali, Robert je uvijek bio iza mene i korigirao me, upozoravao. Tako funkcioniramo i danas kao treneri, mnogo mi znači to što je on tu. Robert će uočiti detalj koji meni možda promakne'', ističe Niko Kovač.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider