Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prijeti novi skandal?

Nema korupcije: FIFA neće oduzeti Svjetsko prvenstvo katarskim šeicima!

Dan prije službene objave, u medije je procurila odluka FIFA-e kojom se Katar oslobađa od optužbi za korupciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katar nije kupio domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Barem tako službeno tvrdi FIFA čije je izvješće o navodnoj korupciji procurilo u srijedu navečer, dan prije službene objave. Podsjetimo, u pitanju je nešto manje od četiri milijuna eura koliko su navodno katarski šeici platili dužnosnicima FIFA-e kao mito.

Cijeli svijet je nakon brojnih optužbi i izjava pojedinih bivših dužnosnika očekivao kako će FIFA provesti ponovno glasovanje, ali Kataru ostaje Svjetsko prvenstvo! Iz početka je svima bilo čudno i nevjerojatno da najveće nogometno natjecanje dobije državica na rubu pustinje gdje temperature ljeti dosežu 50 stupnjeva, a otpužbe o korupciji očekivano su se pojavile odmah nakon dodjele domaćinstva.

No, mnogi mediji danas pišu kako FIFA neće javnosti dati na uvid cijeli izvještaj specijalnog američkog istražitelja Michaela Garcije, koji je vodio istragu skoro četiri godine. Ono navodno nije povoljno za ovu odluku FIFA-e, pa mnogi strani mediji pišu o novom mogućem skandalu.

Garcia je predao poduže izvješće na 430 stranica FIFA-inom etičkom odboru još u rujnu, a nezavisni njemački sudac Hans Joachim Eckert napravio je sažetak tog izvještaja na 42 stranice koji na kraju ide u korist Kataru odnosno Rusiji koja je dobila SP četiri godine ranije.

U ruskom slučaju, Etička komisija nije mogla raspolagati s kompletnom dokumentacijom, jer je ona uništena.

"Kompjutori koje je koristio Ruski organizacijski odbor bili su preuzeti na 'leasing', a kako su u međuvremenu vraćeni vlasniku, on ih je u kasnije uništio", objavila je Etička komisija.

U zaključku tog skraćenog izvještaja piše kako FIFA-ini dužnosnici i predstavnici Katara i Rusije nisu napravili ništa zbog čega bi dobivanje domaćinstava bilo neregularno.

Nažalost, malo je onih koji danas vjeruju FIFA-i i UEFA-i...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider