Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uoči zadnjeg kola

Nekoliko super iznenađenja: Evo tko se plasirao, a tko još stigne

Do kraja kvalifikacija po skupinama ostalo je još jedno kolo, čije se prve utakmice igraju danas.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči posljednjih 90 minuta kvalifikacija poznato je 12 od 24 reprezentacije koje će nastupiti na Euru iduće godine.

Uz Francuze koji kao domaćini nisu morali ići u žrvanj kvalifikacija, plasirali su se dosad još i Engleska, Češka, Island, Austrija, Sjeverna Irska, Portugal, Španjolska, Švicarska, Italija, Belgija te Wales.

Debitanti Island, Sjeverna Irska i Wales

U skupini A dogodit će se, najvjerojatnije, prava senzacija jer će otpasti Nizozemska. Islanđani i Česi su se kvalificirali još prije mjesec dana (Islandu je to prvo veliko natjecanje uopće), a u dodatne kvalifikacije će kao trećeplasirana ići Turska, ukoliko u zadnjem kolu na domaćem terenu ne izgubi od Islanda.

Subotnji rasplet događaja u skupini B rezultirao je plasmanom Belgije i Walesa (prvi put će igrati na Euru) dok su u igri za treće mjesto BiH, Izrael i Cipar. Kombinacija ima dosta, a puno toga će odrediti dvoboj zadnjeg kola u kojem Cipar dočekuje BiH (Izrael gostuje u Belgiji).

U skupini C očekivano će na prvom mjestu završiti Španjolska, a ova grupa zanimljiva je jer bi iz nje mogla stići najbolja trećeplasirana reprezentacija. Ako Ukrajinci u zadnjem kolu pobijede Španjolce, neovisno o svim drugim rezultatima plasirat će kao najbolji treći. Slovačka drži sve u svojim rukama i za siguran odlazak u Francusku mora pobijediti u Luksemburgu.

Uz Nizozemsku, ispasti još mogu i Nijemci

Mini-iznenađenje u skupini D leži u činjenici da za plasman još nije sigurna Njemačka. Aktualni svjetski prvaci porazom u Irskoj doveli su se u poziciju da, teoretski, još uvijek mogu biti treći u skupini. U slučaju remija Poljske i Irske te poraza Njemačke od Gruzije zatvorio bi se krug triju reprezentacija s po 19 bodova u kojem bi najlošije prošli Nijemci. Ipak, to je teško očekivati.

Iz skupine E sigurni su Engleska i Švicarska, a Slovenija će biti treća jer ima tri boda više u odnosu na Estoniju i gostovanje u San Marinu dok Estonci čekaju Švicarce.

Da će se Sjeverna Irska uopće plasirati, a kamoli kolo prije kraja osigurati plasman, vjerojatno nije mogao zamisliti uoči početka kvalifikacija. No, dogodilo se i u četvrtak navečer u Belfastu se do dugo u noć slavio povijesni prvi plasman na Euro. Rumunjska će im se priključiti ako danas pobijedi na Farskim Otocima, a Mađarska vreba svoju šansu - bilo da dočeka kiks Rumunja ili kao najbolja treća ode u Francusku (ako Ukrajinci u svojoj skupini ne dobiju Španjolce).

Albanci pobjedom ispisuju povijest

U skupini G Austriji će se pridružiti Rusija ako u zadnjem kolu kod kuće uzme barem bod protiv Crne Gore, a u play-off će Šveđani.

U hrvatskoj skupini H Norveška će se plasirati ako u zadnjem kolu osvoji sva tri boda u Italiji protiv Azzurra koji su se jučerašnjim trijumfom u Azerbajdžanu već kvalificirali. Ako Norvežani remiziraju ili izgube, eto Hrvatskoj prilike da pobjedom na Malti plasira se izravno, bez odlaska u dodatne kvalifikacije.

U skupini I također je sve jasno osim jedne stvari - hoće li druga biti Danska ili Albanija? Danska je svoje odigrala i sad strepi za drugo mjesto. Ako Albanija u zadnjem kolu pobijedi u Armeniji, preskočit će Dance i gurnuti ih u dodatne kvalifikacije. Portugal je uvjerljivo prvi, a Srbija i Armenija bez ikakvih šansi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider