Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pripremite se...

Ne pamti se ovakav nedjeljni dan: Osam sati vrhunskog nogometa!

Nedjelje su u svakodnevnom životu u pravilu dan za odmor. No za ovaj vikend preporučamo odmor u subotu, a onda se pripremite za 'ludu' akciju u nedjelju...

Ne pamtimo kada je posljednji put neka nedjelja bila ovako krcata kvalitetnim nogometnim utakmicama, štoviše brojnim derbijima u nekoliko najjačih liga svijeta. Krenimo redom...

U Engleskoj su na rasporedu dva velika derbija. Onaj 'manji', ali nikako manje uzbudljiviji igraju na Goodison Parku Everton i Liverpool. Riječ je o gradskom ogledu, 'Merseyside derbiju', u kojem će veći pritisak ipak biti na Brendanu Rodgersu, menadžeru Liverpoola.

Liverpool slabi ulazak u sezonu nije uspio popraviti ni u četvrtak navečer u utakmici Europa lige protiv švicarskog Siona. Bilo je 1:1, što je bila sedma utakmica od posljednjih osam u kojoj Redsi nisu slavili. Everton se pak može pohvaliti s pobjedama protiv Chelseaja (3:1) i Southamptona (3:0), te velikim preokretom u posljednjem kolu kod West Bromwicha (0:2 pretvorili u 3:2).

Borba za vrh Engleske

Nakon utakmice Evertona i Liverpoola slijedi derbi 8. kola engleske Premierlige između Arsenala i Manchester Uniteda na Emiratesu. United je vodeći sastav Premierlige, po prvi put nakon što ga je napustio Sir Alex Ferguson 2013. godine, sa 16 bodova, dok 'Topnici' imaju samo tri boda manje na četvrtom mjestu.

Arsenal u susret ulazi s daleko većim problemima, s obzirom da je prije nekoliko dana upisao i drugi poraz u Ligi prvaka. Nakon Dinama poražen je kod kuće protiv Olympiakosa. United je pak nakon poraza od PSV-a u 1. kolu Lige prvaka nanizao četiri pobjede, u kojima je kombinirano postigao 11 pogodaka.

Mrski rivali

U Španjolskoj veliki madridski derbi između Atletica i Reala. Prepuni Vicente Calderon gromoglasno će bodriti svoje igrače koji u susret protiv Reala ulaze s dva poraza u nizu. Prošlog vikenda poraženi su kod Villarreala (0:1), dok su ovoga tjedna upisali poraz i u Ligi prvaka, kod kuće protiv Benfice (1:2).

Real, iako također ne briljira, dolazi ohrabren povratkom Jamesa Rodrigueza u sastav i činjenicom da je Cristiano Ronaldo postao član 'kluba' 500 pogodaka u karijeri. Uz to Ronaldo ima priliku protiv mrskog rivala prestići klupsku legendu Reala Raula Gonzaleza po sveukupnom broju pogodaka u svim natjecanjima. Obojica su trenutno na broju 323.

U Njemačkoj nas očekuje derbi vodećih sastava prvenstva. Bayern na svojoj Allianz Areni dočekuje Borussiju Dortmund, što je ujedno dvoboj dvije najefikasnije momčadi prvenstva. U sedam kola Bayern je zabio 23 (primio 3), a Borussia 21 (primila 6) pogodak. Robert Lewandowski prvi je strijelac lige s 10 pogodaka, dok je Pierre-Emerick Aubameyang drugi s devet.

Nakon savršenog ulaska u sezonu Borussia je remizirala u posljednje tri utakmice, dvije prvenstvene i jednu u Europa ligi. To je omogućilo Bayernu da stvori četiri boda prednosti i dovede se u situaciju da do kraja tjedna ima i velikih sedam bodova prednosti.

U Nizozemskoj također derbi nad derbijima. Aktualni prvak Eredivisie, PSV, gostuje kod trenutno vodećeg sastava s prvenstvene ljestvice Ajaxa.

Ajax je nakon sedam kola upisao šest pobjeda i remi, dok je PSV na učinku od četiri pobjede, dva remija i poraza. Pet bodova prednosti drže trenutno 'kopljanici', dok PSV slabiji ulazak u sezonu može pripisati odlascima dvojice najboljih igrača - Memphisa Depaya i Georginija Wijnalduma.

Derbiji koji to 'nisu'

U francuskom 'Le Classiqueu' PSG će pred svojim navijačima dočekati mrskog rivala Marseille. Ovdje možda nije riječ o derbiju jer je PSG vodeći sastav prvenstva, a Marseille tek 15., koji je upisao već pet poraza, ali je svakako jedan od onih zbog kojeg francuski navijači zaokružuju datum na kalendaru crvenim flomasterom.

I za kraj spomenimo talijanski derbi u kojem Milan dočekuje Napoli. Obje momčadi nisu dobro otvorile prvenstvo, te se trenutno nalaze na 11., odnosno 10. mjestu prvenstvene ljestvice. Bit će to ogled dvije momčadi koje imaju veliku napadačku snagu, ali i propusnost u obrani. Pogoci su, sudeći po svemu, zagarantirani.

U svakom slučaju, ne planirajte ništa za nedjelju. Zalegnite, opskrbite se pićem, grickalicama, voćem i svime što volite za više od osam sati vrhunskog nogometa!

Koju utakmicu ovog vikenda najviše iščekujete?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider