Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA i UEFA u strahu

FOTO Na Realu zaradio bajoslovno bogatstvo, a sad mu dovodi novu superzvijezdu!

Kad Angel Di Maria prijeđe u Manchester United, Radamel Falcao trebao bi potpisati za Real Madrid. Oba posla vodi moćni portugalski menadžer Jorge Mendes…

Već je ustaljena praksa da Real Madrid pod vodstvom Florentina Pereza svake godine dovede na Santiago Bernabeu barem jednu veliku svjetsku zvijezdu. Nije bitno treba li Realu novo pojačanje u igračkom smislu, marketinški ciljevi moraju se ispuniti. To je dobro poznata Perezova politika otkada je prvi put sjeo na predsjedničku fotelju „kraljevskog kluba“, a koja bi se mogla sublimirati u parafrazi njegove čuvene sintagme - više Zidanesa, manje Pavonesa.

Treneri Reala katkada zbog toga imaju glavobolje, kao, recimo, u ovom trenutku Carlo Ancelotti koji se nerado odrekao igrača za kojeg nema adekvatnu zamjenu, Angela Di Marije, da bi dobio Jamesa Rodrigueza s kojim još nije načisto kako će ga uklopiti u momčad i koga će izbaciti da bi Kolumbijac dobio mjesto u udarnoj postavi.

Samo na Realu zaradio 20 milijuna eura

No, barem jedan čovjek nema ništa protiv Perezove „marketinške politike“. Dapače, taj trlja ruke i masti bradu. Riječ je o Jorgeu Mendesu, bez sumnje trenutačno najutjecajnijem svjetskom menadžeru. Samo na transferu Rodrigueza promoćurni Portugalac strpao je u džep između četiri i osam milijuna eura, ovisno o izvoru, a prema nekim procjenama na transferima igrača u Real Madrid do sada je zaradio najmanje 20 milijuna eura.

Mendes možda nije rekorder, ako je istina da je Neymarov otac na transferu svojeg sina u Barcelonu zaradio 40 milijuna eura, ali Portugalac se ne mora osvrtati iza svakoga ćoška, za sada nije pod istragom, posao kojim se bavi potpuno je legalan.

Mendes dovodi Falcaa u Real Madrid

Njegova agencija Gestifute od 1996. do danas ostvarila je transfere u vrijednosti od 700 milijuna eura, od toga samo u Real preko 200 milijuna eura, a pretpostavlja se da je provizija agencije između 5 i 10 posto. U Mendesovoj „štali“, među ostalima, nalaze se i njegovi slavni sunarodnjaci Cristiano Ronaldo i Jose Mourinho. Uzgred rečeno, Chelsea je ovog ljeta kupio Diega Costu i Filipea Luisa. Treba li reći tko im je agent? Mendes je, dakle, doveo u Real jednog Kolumbijca, a sljedeći korak mu je drugi, Radamel Falcao.

Prema informacijama francuskog „Le 10 Sporta“, Falcao je već zakaparen od strane Reala, koji čeka finiširanje transfera Di Marije u Manchester United, oba posla vodi, gle čuda, baš Mendes, kako bi objavio kupovinu kolumbijskog stroja za golove. Cijena? Prava sitnica, 60 milijuna eura. Mendes će na transferu Di Marije zaraditi najmanje 7.5 milijuna, a na Falcau do 6 milijuna. Kolumbijac traži 12.5 milijuna eura godišnje plaće, Realu je to malo previše, ali nema sumnje kako će Mendes svojem klijentu isposlovati bajoslovni ugovor.

Uefa u strahu od najmoćnijeg čovjeka svjetskog nogometa

Lista igrača pod Mendesovim patronatom toliko je dugačka (brinuo je i brine o takvim zvijezdama kao što su Deco, Carvalho, Paulo Ferrera, Tiago, Maniche, Cristiano Ronaldo, Di Maria, Falcao, James Rodriguez, De Gea, Adrian, Diego Costa…) da je navodno zabrinula i šefove Fife i Uefe koji se pribojavaju da tolika moć koncentrirana u rukama jednog čovjeka može rezultirati monopolom na „tržištu nogu“. Neki će reći da to nije hipotetska prijetnja, već konstatacija koja se već ostvaruje. Mendes najmoćniji čovjek svjetskog nogometa? Nije daleko od istine.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider