Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj predzadnje runde

Može li Prosinečki pomoći Hrvatskoj? Evo tko sve večeras lovi Euro

Pretposljednje kolo kvalifikacija bit će zaključeno s današnjih devet utakmica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U skupinama A, B i H igra se devet susreta devetog kola, poslije kojih bismo mogli saznati nove izravne putnike za Francusku.

Island i Češka već su ranije osigurali Euro i jedina nepoznanica u skupini A ostaje tko će biti treći - Turska ili Nizozemska.

Turci imaju dva boda više i bolji međusobni omjer što znači da su im dovoljna četiri boda u posljednja dva kola, ali raspored im nije nimalo lagan - večeras gostuju kod Čeha, a u zadnjem su kolu domaćini Islanđanima. Nizozemska, pak, mora pobijediti danas u Kazahstanu, a onda i u utorak doma protiv Češke te se nadati da će Turci izgubiti jednu od dvije utakmice.

BiH u nezavidnoj poziciji

U skupini B situacija je mnogo zamršenija. Čak je i petoplasirani Cipar u igri za treće mjesto i dodatne kvalifikacije, ali njihove šanse ipak su u domeni teorije.

Lako moguće da će Euro danas izboriti i Wales i Belgija. Velšanima je dovoljan i bod u Zenici protiv BiH dok Belgijancima treba pobjeda Andori kako bi potpuno bezbrižno u zadnjem kolu dočekali Izrael.

Izraelci su glavni favoriti za osvajanje trećeg mjesta dok Bosna i Hercegovina iz prikrajka vreba na njihov kiks. Ipak, koliko god u igri za dodatne kvalifikacije bili i BiH i Cipar, toliko bi se još danas moglo dogoditi da ostanu ikakvih šansi (ako Izrael doma pobijedi Cipar, a BiH ne pobijedi Wales).

Hoće li se netko poskliznuti u skupini H?

Hrvatska reprezentacija u skupini H čeka jedan kiks vodećeg dvojca, svejedno da li Italije (u Azerbajdžanu) ili Norveške (doma protiv Malte) , kako bi sama odlučivala o svojoj sudbini. U tom slučaju bi šest bodova iz utakmica s Bugarskom i Maltom jamčilo izravan plasman i zaobilazak stresnog play-offa.

Italija gostuje u Azerbajdžanu i ako pobijedi izborit će Euro i prije posljednjeg kola u kojem je domaćin Norveškoj. Teoretski, na Euro se danas može plasirati i Norveška, u slučaju da kod kuće pobijedi Maltu, a Bugari odnesu bod s Maksimira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider