Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedan od najvećih Engleza

Možda je u krizi, ali pogled na statistiku iznenađuje koliko je zapravo dobar

Wayne Rooney u subotu će napuniti 30 godina, samo dan uoči velikog manchesterskog derbija na Old Traffordu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Upravo će Rooney u nedjelju biti pod velikim povećalom. Osim što se igra derbi u kojem je već zabio jedan od najljepših pogodaka u povijesti Premierlige, onaj spektakularni škaricama, najbolji je strijelac Uniteda svih vremena u gradskim derbijima sa Cityjem. Dosad je zabio 11 pogodaka protiv gradskih rivala u svim natjecanjima.

Međutim, kapetan ManUtd-a i engleske reprezentacije trenutno prolazi kroz loš period u svojoj karijeri, a svijetla pozornice ukrala mu je novopridošla senzacija Anthony Martial. Ni Louis van Gaal nije oduševljenim njegovim prezentacijama te ga je nekoliko puta selio po različitim pozicijama na terenu.

Rooneyjev učinak drastično opada posljednjih sezona. Mogli bismo reći od odlaska Alexa Fergusona, kod kojeg je igrao najbolji nogomet karijere. Iako mu nerijetko znaju spočitavati manjak golova i asistencija, Rooney ima puno veći utjecaj na igru Uniteda od samog napadačkog učinka. Njegovo razumijevanje igre i sjajan osjećaj za dodavanje omogućuju mu da se dobro uklopi i u sredinu terena.

Ali, trenutno je teško shvatiti zašto se toliko malo sastaje s loptom. Statistika protiv moskovskog CSKA zorno prikazuje da nešto ne štima u njegovoj igri. Premalo dodira s loptom definitivno je stvar koja se može i mora popraviti. Možda su njegovi najbolji dani iza njega, ali sigurno još uvijek ima dosta goriva kako bi bio efikasan na visokom nivou.

Tome u prilog idu i veličanstvene brojke iz njegove bogate karijere. Kada u nedjelju povede momčad protiv Cityja, na kontu će imati 11 golova više (187) nego što je imao jedan Shearer (176) u njegovim godinama, 13 golova više od Henryja (174) i 35 pogodaka više od Robbieja Fowlera (152). A to su sve bili vrhunski napadači. Jednako je i s asistencijama. Rooney je trenutno na brojci od 90, skoro duplo više od Shearera (46), ali i više od Henryja (74) i Andyja Colea (49) u njegovim godinama. Da ne pričamo kako se jako približio Denisu Lawu (237) i Bobbyju Charltonu (249) na vječnoj listi strijelaca Manchester Uniteda. Rooney je trenutno na 236 pogodaka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider