Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barca dominira

VIDEO Momčad godine GOL.hr-a: Ronaldo istisnut, Rakitić zaslužio

Momčad godine portala GOL.hr sastavljena je od igrača Barcelone (6), Juventusa (3), Real Madrida (1) i Bayerna (1)...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novinari redakcije GOL.hr nude vam na razmatranje svoju momčad godine. Glavni kriterij kod izbora bili su nam momčadski i individualni uspjesi, posebice igre u prvom dijelu godine, odnosno završnom dijelu sezone kada se odlučuje o klupskim trofejima, a kako su Barcelona, JuventusBayern i Real Madrid obilježili prošlu sezonu, nametnuo se, vjerujemo, logičan izbor od igrača spomenutih klubova. Nešto manje važnu ulogu u našem izboru imale su kvalifikacije za Euro i Svjetsko prvenstvo.

Prikazane igre u prvom dijelu tekuće sezone, odnosno završenom dijelu godine, mogle su samo pojačati dojam, ali ipak nisu bile presudne u našem izboru. Napominjemo da smo birali, prema našem mišljenju, najbolje u protekloj godine, a ne općenito najbolje igrače. Jasno da se svi ili mnogi neće složiti s našim izborom, ali to nam i nije nakana. Svatko ima svoje mišljenje i mi ga uvažavamo.

Odlučili smo se za izrazito ofenzivnu formaciju 3-4-3 iz razloga atraktivnosti i povećane konkurencije u napadu. Igrače smo pokušali prilagoditi njihovim stvarnim pozicijama u momčadi, ali i onome što bi oni realno mogli odigrati, pa je tako, recimo, Ronaldo povučen na lijevu stranog veznog reda kako bi u napadu otvorili mjesta za fantastični napadački trojac Barcelone koja je ove godine pokorila Španjolsku, Europu i svijet.

Momčad godine u izboru portala GOL.hr (3-4-3): Buffon – Dani Alves, Chiellini, Alaba – Ronaldo, Iniesta, Rakitić, Pogba – Messi, Suarez, Neymar.

Vratar: Gigi Buffon.

Dvojba je bila Buffon ili Manuel Neuer. Dobri, stari Gigi Buffon dobio je više glasova članove redakcije. Iako je jasno da Neuer posljednje dvije-tri godine važi za najboljeg vratara svijeta, Buffon je u protekloj sezoni branio na izrazito visokoj razini, kao u neka stara vremena kada je po mnogim bio najbolji, posebice se to odnosi na Ligu prvaka gdje je Juve došao do finala ponajviše njegovom zaslugom. Budući da je Juve u domaćem prvenstvu osvojio dvostruku krunu, a talijanska reprezentacija se plasirala kao prva u skupini na Euro u Francuskoj, a Buffon je u svima natjecanjima bio na visini zadatka, dobio je prednost u odnosu na njemačkog vratara.

Obrana: Dani Alves, Giorgio Chiellini, David Alaba.

Dani Alves odigrao je jednu od najboljih sezona otkada nosi dres Barcelone, što je katalonski klub honorirao Brazilcu produženjem ugovora. Sudjelovao je u svim najvažnijim utakmicama Barcelone protekle sezone i odigrao ih je na visokoj razini. Kako je granitna obrana Juventusa bila temelj uspjeha „stare dame“, onda je logično da su njezini obrambeni igrači ponajbolji igrači momčadi.

Chiellini je uz Buffona bio možda i najbolji ili najzaslužniji igrač što je Juve imao tako uspješnu sezonu. Vjerujemo da ne bismo pogriješili da smo u zadnji red postavili Leonarda Bonuccija, još jednog igrača Juventusa koji je imao odličnu sezonu, no ipak smo se odlučili za Davida Alabu.

Bayernov branič dosta je dugo bio ozlijeđen, no svaki put kada je bio na terenu bio je briljantan, bilo u dresu Bayerna ili austrijske reprezentacije, koju je na maestralan način odveo do Europskog prvenstva.

Vezni red: Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Ivan Rakitić i Paul Pogba.

Real je imao fijasko od sezone, za standarde najvećeg kluba na svijetu, ali Ronaldove brojke jednostavno ne možemo ignorirati. Portugalac je ipak aktualna Zlatna kopačka i to se mora respektirati, no kako smo mišljenja da se isto tako mora pronaći mjesto za svu trojicu Barceloninih napadača, Ronalda smo pomakli malo prema nazad, na lijevu stranu veznog reda, krilnu poziciju koju on zasigurno bez problema može odigrati i igrao ju je tijekom karijere.

Iniesta možda veći dio prošle sezone nije bio na svojoj razini, ali sve ključne utakmice ove godine odigrao je fantastično, od finala Lige prvaka pa do posljednjeg „el clasica“. A veliki, najveći igrači prepoznaju su u najvećim utakmicama, onda kada je najpotrebnije, a Iniesta je svaki put bio na razini reputacije ponajboljeg veznjaka svijeta u posljednjih dvadesetak godina.

Kad su ovakvi izbori u pitanju, uvijek postoji opasnost da subjektivno procjenjujemo hrvatske nogometaše. Vjerujemo kako je Rakitić zaslužio svojim igrama naći se u prvih 11 godine. U mnogim izborima španjolskih medija biran je u idealnu momčad sezone Primere i Lige prvaka, našao se i u UEFA-inoj momčadi sezone Lige prvaka. Igrač koji ujednačeno igra cijelu sezonu, postigne prvi gol i bude ponajbolji igrač finala Lige prvaka te se pored takvih planetarnih zvijezda izbori za status nasljednika legendarnog Xavija Hernandeza i najboljeg petog ili šestog igrača Barcelone, zaslužuje naći se u momčadi godine.

Dvojili smo Pogba ili Pirlo, odlučili smo se ipak za mlađahnog Francuza koji se igrama u prošloj sezoni vinuo među planetarne zvijezde i jednog od najtraženijih i najskupljih nogometaša. Pogba je sigurno bio među dva-tri najbolja igrača Juventusa, a vjerojatno najbolji u ofenzivnom dijelu momčadi. Zbog svojih motoričkih karakteristika bez problema može igrati na svakom mjestu u veznom redu.

Napad: Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar.

Što reći za famozni Barcelonin napadački trojac Messi - Suarez - Neymar? Iako je Robert Lewandowski bio legitimni kandidat, grijeh bi bio izostaviti bilo koga od navedene trojke. Prošlu sezonu završili su s ukupno 122 postignuta gola. Gdje su stali prošle sezone, još jačim tempom nastavili su u tekućoj. Na kraju prošle sezone protutnjali su Berlinom, a nedavno i Madridom. Em su efikasni, em ih je milina gledati. Možete li tražiti više?

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider