Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

'Modre zvijezde' žive u strahu od pogreške: Što ih to sputava?

Dinamo je pobjedom u Aalborgu (0:1) napravio značajan korak prema doigravanju za Ligu prvaka, ali posao ni izdaleka još nije završen…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Modri“ su mogli proći bolje, ali i gore da su Danci u prvom poluvremenu iskoristili svoje šanse i inicijativu koju su im Zagrepčani neobjašnjivo prepustili.

„Moramo dešifrirati što nam se to događa u prvih 45 minuta, takav grč je nemoguć. Teško je objasniti da igrači koji su takvi tehničari griješe u predaji i primanju lopte. Moramo pod hitno naći način kako da momčad oslobodimo pritiska“, sasvim otvoreno kazao je nakon utakmice trener Dinama Zoran Mamić.

Strah od pogreške

Ne znamo što dinamovce toliko sputava? Djeluju kao da žive u strahu od pogreške. Možda se u slučaju neuspjeha boje reakcije uprave koja ih odlično plaća pa shodno tomu očekuje adekvatnu igru i rezultate? Teško je reći što je posrijedi, ali Mamić ponovno pokazuje da čvrsto stoji na zemlji i da kritički promišlja igru svoje momčadi, što je prvi preduvjet da se isprave pogreške koje u sljedećim utakmicama možda neće ostati nekažnjene. U nekim minulim vremenima i pod nekim drugim trenerima, slična pobjeda u gostima veličala bi se kao remek-djelo.

Pogodak opustio 'modre'

Bila je to izjednačena utakmica u kojoj je prvo poluvrijeme pripalo Aalborgu, a drugo Dinamu. Opet se pokazalo da je u nogometu najvažnije iskoristiti prvu šansu. Kada je Brozović zabio iz praktički prve šanse hrvatskog prvaka, Dinamova momčad se opustila i zaigrala puno bolje, dok se igra Danaca praktički raspala. Međutim, tko zna u kojem bi smjeru otišla utakmica da su Danci iskoristili jednu od svojih prigoda u prvom poluvremenu?

Vidljivo je da Aalborg, kao i sve momčadi slične kvalitete, ima velikih problema s realizacijom. Taj problem se ne može riješiti u kratkom roku, jer nemaju potrebnu kvalitetu, ali Fortuna može vrlo brzo promijeniti adresu. Dinamo je imao nešto više sreće od Aalborga, no u uzvratu faktor sreće „mora“ smanjiti na najmanju moguću mjeru, jer se sve vrlo lako može okrenuti.

U prvom dijelu vidjeli smo dosta negativnih stvari, obrana je „plivala“, a vezni red nikako nije uspijevao parirati suparniku, ali u drugom je bilo još više pozitivnih. Dinamo nas je najviše impresionirao igrom u završnoj fazi utakmice. Poznato je da su skandinavske momčadi u pravilu sjajno fizički pripremljene, a „modri“ su baš po tom pitanju „izdominirali“ Dance, koji u posljednjih desetak minuta praktički nisu mogli prijeći centar.

Presing u završnici

Tu se vidio rukopis trenera. U finišu utakmice, kada je Aalborg po logici stvari trebao napadati svim silama, Mamić je istjerao svoje igrače visoko na polovicu suparnika. „Modri“ nisu napravili tipičnu pogrešku hrvatskih momčadi i vratili se u „krilo“ svojeg vratara kako bi grčevito obranili stečenu prednost, već su visokim presingom stisnuli Dance na njihovu polovicu i nisu im dali iznijeti loptu.

Danci su puno griješili u predaji lopte jer su ih „modri“ na to primorali, natjerali su ih da im igru vode braniči, a oni, očito je, tehnički nisu odveć potkovani. Da je bilo samo malo više koncentracije u posljednjem pasu, Dinamo je u završnici mogao zabiti barem još jedan pogodak.

Kako god, hrvatski prvak je ostvario vrlo dobar rezultat u Danskoj i može s optimizmom gledati prema uzvratu. Do tada bi forma „modrih“ trebalo još malo porasti, a to bi trebalo biti dovoljno za prolaz dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider