Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iznenadili mnoge

Veliki povratak posrnulog diva: Mlada momčad vraća klub u elitu

Ne tako davno su bili sinonim za "starački dom", a danas imaju jednu od najmlađih momčadi lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Milan je u manje od deset godina prošao put od europske elite do sredine tablice Serie A. 2007. je veteranska momčad predvođena Seedorfom, Maldinijem, Nestom i ostalima posljednji put osvojila Ligu prvaka. Nakon toga je krenuo lagani pad talijanskog velikana koji je kulminirao u posljednje tri sezone koje su završene na osmom, desetom i sedmom mjestu prvenstvene ljestvice.

Ove je sezone Milan napokon izborio povratak u vrh prvenstvene ljestvice iako to od njih nitko nije očekivao. Klub se okrenuo proizvodnji vlastitih igrača umjesto kupovanja skupih igrača upitne kvalitete, a rezultat je stigao već ove sezone.

Od "staračkog doma" do jedne od najmlađih momčadi lige

Zanimljivo je da je Milan ne tako davno bio sinonim za veteransku momčad. Momčad koja je osvojila Ligu prvaka 2007. godine je prosječno bila stara 31 godinu, a Paolo Maldini je tada oborio rekord za najstarijeg igrača u finalu s 38 godina. Za usporedbu, heroji velike pobjede protiv Juventusa, strijelac Manuel Locatelli i vratar Gianluigi Donnarumma, zajedno imaju samo 35 godina!

Iako je prošla sezona pod Sinišom Mihajlovićem proglašena neuspješnom, pozitivna strana njegova mandata je bila davanje prilike mladima. Takvu je filozofiju nastavio novi trener Vincenzo Montella čiji je Milan narušio standardnu hijerarhiju Serie A u kojoj je Juventus uvjerljivo prvi, a za drugo mjesto se bore Roma i Napoli.

Milan je nakon najboljeg starta sezone u ovome desetljeću trenutno treći s 29 bodova koliko ima i druga Roma, a vodeći Juventus bježi samo četiri boda. Zaostatak je mogao biti i manji da nije bilo nekih neočekivanih poraza poput uvjerljivih 3:0 s koliko ih je ispratila Genoa Ivana Jurića.

Međutim, momčad se nakon neugodnog poraza brzo vratila i osvojila 10 bodova u zadnje četiri utakmice, a mogli su osvojiti i svih 12 da nije bilo šokantnog gola Ivana Perišića u sudačkoj nadoknadi gradskog derbija.

Veseli činjenica da je Mario Pašalić napokon našao mjesto u momčadi Rossonera nakon što je početak sezone odgledao s klupe. S tek 21 godinom se odlično uklapa u trenutnu filozofiju momčadi koja bez sumnje ima svijetlu budućnost.

Vjerojatno najveći talent je 17-godišnji Donnarumma, „novi Buffon“ koji je standardan na golu Milana. 23-godišnji Španjolac Suso, koji se nije snašao u Liverpoolu, je proigrao u Milanu i zasad ima pet golova i šest asistencija u 13 utakmica.

Može li ova momčad vratiti Milanu staru slavu?

Tu su i mladi obrambeni igrači Alessio Romagnoli (21), skupo pojačanje plaćeno 25 milijuna eura, a puno se očekuje i od 19-godišnje desnog beka Davidea Calabrije koji je ponikao u omladinskom pogonu kluba. Osim mladih igrača velika snaga kluba su i iskusni rutineri poput Giacoma Bonaventure, Juraja Kučke, Ignazija Abataea, Carlosa Bacce i Riccarda Montoliva.

Oni daju sigurnost momčadi i veliki dio zasluga za dosadašnje odlične rezultate ide njima, ali prava snaga kluba leži u mladim talentima kojih Milanu ne nedostaje. Oni su razlog optimizma navijača Rossonera koji su odličnim igrama ove sezone najavili povratak u talijansku, a možda i europsku elitu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider