Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi dobili zahtjev

Istekao je rok: Evo što je Ministarstvo naredilo sportskim inspekcijama

Glavna sportska inspektorica dostavila je svim sportskim inspekcijama zahtjev da provedu inspekcijske nadzore nad primjenom izmjena i dopuna Zakona o sportu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S obzirom na to da je u utorak istekao rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu bili dužni uskladiti svoje poslovanje s pojedinim člancima Zakona o sportu, sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poslala je zahtjev svim sportskim inspekcijama u uredima državne uprave da provedu inspekcijske nadzore nad primjenom zakonskih izmjena i dopuna, svatko na području svoje županije, odnosno Grada Zagreba, te ovisno o utvrđenome činjeničnom stanju poduzmu mjere i radnje za koje su ovlašteni Zakonom o sportskoj inspekciji, odnosno Zakonom o sportu.

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović je na press konferenciji u utorak, između ostalog, dao do znanja kako u Hrvatskom nogometnom savezu neće poštovati novi Zakon o sportu. Hrvatski nogometni savez pokrenuo je pitanje ustavnosti izmjena Zakona o sportu te nastavlja raditi po svom.

Treba reći i kako za kršenje tog zakona nije predviđena neka značajnija kazna poput suspenzije saveza već je to uskraćivanje sredstava iz Fonda za javne potrebe u sportu. Prekršiteljima zakona se zabranjuje bilo kakav transfer novca od države, županije, gradova i općina, a onima koji i to prekrše prijete kazne po nekoliko različitih zakona.

Zahtjev sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dostavljen je svim sportskim inspekcijama u svim županijama te sportskoj inspekciji u Gradu Zagrebu. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta oglasili su se i nakon najava iz HNS-a kako neće poštovati novi Zakon o sportu.

U nastavku dostavljamo sadržaj zahtjeva:

Sukladno članku 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu (NN, br. 85/15), danas istječe rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu, u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakona o sportu, bili dužni provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Sukladno navedenome, molim da izvršite inspekcijske nadzore nad provedbom navedenih zakonskih izmjena i dopuna, svatko na području svoje županije, odnosno Grada Zagreba, te ovisno o utvrđenome činjeničnom stanju poduzmete mjere i radnje za koje ste ovlašteni Zakonom o sportskoj inspekciji, odnosno Zakonom o sportu. Izvješće o izvršenim nadzorima te poduzetim mjerama i radnjama potrebno je dostaviti elektroničkom poštom.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider