Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Idol navijača

Ključni kotačić moćnog stroja: Kako je Mandžo postao heroj Juventusa

Na početku sezone očekivalo se da će pasti u drugi plan pored Gonzala Higuaina, ali on je postao ključni kotačić moćnog stroja i miljenik navijača Juventusa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gonzalo Higuain je uoči sezone stigao u Juventus u najvećem transferu u povijesti talijanskog nogometa. Napoli je uprihodio čak 90 milijuna eura, Argentinac je postao najomraženija ličnost Napulja, a upitno je bilo kakva će biti sudbina Marija Mandžukića.

Mnogi su ga u najboljem slučaju vidjeli kao alternativu Higuainu, a puno se pisalo o njegovom odlasku u drugi klub u kojem će dobiti veću minutažu. Vjerojatno tada nitko nije ni sanjao da će osam mjeseci kasnije, u ključnom dijelu sezone, Mandžukić postati nezamjenjivi kotačić Juventusa i heroj navijača najpopularnijeg talijanskog kluba.

Remek djelo Maxa Allegrija

Velike zasluge idu Maxu Allegriju i njegovom taktičkom remek djelu – pretvaranju Mandžukića u lijevo krilo koje daje veliki doprinos u obrani i žrtvuje se za momčad. Usporedbe sa Samuelom Eto'om bile su logične – Jose Mourinho koristio je Kamerunca u sličnoj ulozi kada je s Interom osvojio Ligu praka. Po isti trofej ove sezone juriša Juventus koji se, nakon dosad prikazanog, smatra možda i najvećim favoritom uoči polufinalnih susreta.

Nogometni portal Squawka Mandžukićevu igru opisuje košarkaškom terminologijom. U NBA-u postoji izraz ''glue guy'' za igrače čiji se utjecaj na igru i važnost za momčad ne vide u statistici; oni se žrtvuju za momčad koju drže na okupu, spremni su ići ''glavom na kopačku'' i često su ključni u pohodima na naslove.

Mandžukić se savršeno uklapa u takav opis. Ove sezone postigao je svega osam golova u svim natjecanjima, ali njegova borbenost, žrtvovanje za momčad, neustrašivost i pobjednički mentalitet su žila kucavica Juventusove momčadi. Neumornim pokrivanjem lijeve strane je posebno oduševio protiv Barcelone, a njegovi okršaji s Messijem postali su hit na društvenim mrežama.

"Radi sve osim što se smije"

''Mandžukić je ključni igrač. Radi sve osim što se smije'', stoji u naslovu La Gazzete dello Sport. ''Mr. No Good'', kako su ga prozvali nakon šaljivog videa Patricea Evre, odigrao je još jednu sjajnu utakmicu protiv Genoe, nakon koje ga je isti list proglasio igračem kola.

Ove sezone Mandžukić u prvenstvu postiže 0.2 gola po utakmici što mu je najlošiji rezultat karijere. Međutim, broj obrambenih akcija, presječenih lopti i dobivenih duela su na rekordnim razinama. Mandžukić je uvijek posjedovao obrambene kvalitete, ali u Allegrijevom sustavu one više nego ikad dolaze do izražaja, dajući pritom dodatnu slobodu kreativnim igračima poput Paula Dybale i Miralema Pjanića.

''Uživam u svojoj novoj ulozi i sretan sam igrati na toj poziciji ako to pomaže momčadi. Ako dajem sve od sebe na terenu, vjerujem da će to potaknuti suigrače da i oni tako igraju'', rekao je Mandžukić nakon promjene pozicije. Juventusova momčad djeluje spremna za osvajanje prvog kontinentalnog naslova nakon 1996., a jedan od ključnih igrača u tom pohodu je Mandžukić, heroj milijunske vojske navijača Juventusa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider