Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Oslu 'biti ili ne biti'

Mamić se već izjasnio: Kovaču prijeti otkaz ako izgubi u Norveškoj!?

Situacija nakon remija u Bakuu još uvijek nije dramatična. No, mogla bi biti nakon sljedećeg kola, ako Hrvatska kojim slučajem izgubi u Norveškoj. I to više za izbornika Kovača nego za Hrvatsku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako Hrvatska ne ode izravno na Euro, Niko Kovač slobodno može poderati trenersku diplomu. Prije utakmice s Azerbajdžanom vjerujemo da bi ovu rečenicu mnogi potpisali. Hrvatska je bila u sjajnoj situaciji. Nakon Bakua, to više ne izgleda tako sjajno, ali nije još uvijek ni dramatično.

Modrić: Ne znam zašto sam zamijenjen

Puno sreće za Hrvatsku: Evo kako će izravno do Eura ako izgubi u Norveškoj!

Problem u napadu: Mandžo totalno izvan forme! Je li vrijeme za promjene?

Službena ljestvica skupine H: Hrvatska ima 15 bodova, bod još nije oduzet

Hrvatska ne mora strahovati, jer teško se može dogoditi da ne ode u Francusku. Čak i da izgubi u Oslu u sljedećem kolu, opet će imati šansu za izravan plasman, jer Norvežani u zadnjem kolu gostuju u Italiji. Naposljetku, i najbolji treći ide izravno, a ostaju i dodatne kvalifikacije.

No, nakon odličnog, u bodovnom smislu, ulaska u kvalifikacije, bilo bi doista poražavajuće da Hrvatska dva kola prije kvalifikacija ne ovisi sama o sebi, odnosno da se mora uzdati u Italiju.

Hrvatska možda ne mora strahovati, ali izbornik ne može biti miran pred gostovanje u Norveškoj. U slučaju poraza u Oslu izbornički stolac Nike Kovača opasno bi se zatresao. Kovač u najmanju ruku ne bi imao podršku Zdravka Mamića, najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, koji je to već javno izjavio, a logično je zaključiti da bi Mamić, nakon svega rečenog u emisiji kod Ante Breke u Sportu nedjeljom, možda i inicirao promjenu na čelu reprezentacije. Ako bi se to dogodilo, Kovaču ne bi bilo spasa. To je jasno kao dan.

Eventualnim porazom od Norveške, Kovača bi sasvim sigurno zapljusnuo „tsunami“ kritika sa svih strana. I javnost i mediji ne bi ga štedjeli. Nije teško zaključiti da bi to bila izvrsna prilika za one koji ga ne simpatiziraju u HNS-u. Kako smo rekli, Mamić se već javno izjasnio što misli o Kovaču. To što ostali članovi Izvršnog odbora za sada šute, ne znači da je Mamić jedini koji tako misli. Nije teško zaključiti čijim će se mišljenjem rukovoditi, ako Kovač dođe na dnevni red poslije Norveške.

Svjedoci smo da barem dio javnosti Kovača žestoko kritizira i nakon „nule“ u Azerbajdžanu. Mnogi su nezadovoljni taktikom, izborom igrača i vođenjem same utakmice. Zašto je krenuo s Badeljom, zašto je pomjerio Modrića s mjesta zadnjeg veznog, zašto je uopće Modrića zamijenio, te zašto nije zamijenio indisponiranog Mandžukića? To su samo neka od pitanja koje muče javnost i medije. Neki Kovačevi potezi nisu jasni ni samim igračima. U tom smjeru više nego simptomatična je izjava Modrića nakon utakmice u Bakuu.

Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, mnogi su bili ljutiti na Kovača, nemali je broj onih koji su posumnjali u njegove trenerske sposobnosti. Odličan start u kvalifikacijama za Euro utišao je kritike, no nakon remija u Bakuu Kovač je ponovno na udaru. Možemo samo zamisliti kakva bi kanonada uslijedila nakon eventualnog poraza u Norveškoj. U tom slučaju sve bi opcije bile otvorene. I zato Kovač ne može mirno spavati. Njemu je utakmica s Norveškom možda "biti ili ne biti".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider