Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
koriste svaki kiks

Mađari nemaju zvijezdi, ali posjeduju veliku disciplinu i čvrstu obranu

Hrvatska se nema ničega bojati u Budimpešti. Osim novih problema s ozljedama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što su se osam godina 'izbjegavali' Mađarska i Hrvatska odigrat će međusobni dvoboj u sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Francuskoj koje će se odigrati predstojećeg ljeta. Susret je na rasporedu od 18 sati u Budimpešti.

Već je dobro poznato u kakvom će sastavu Hrvatska reprezentacija istrčati na travnjak. Zbog svih silnih problema s ozljedama i prehladama, kao i pozivanjem premalog broja igrača za dvije prijateljske utakmice, izbornik Ante Čačić ima samo jednu, eventualno dvije dvojbe; Srna ili Vrsaljko ili obojica. Izbornik je dan uoči utakmice najavio kako će maksimalno ozbiljno pristupiti istoj, odnosno da će ju tretirati kao da je natjecateljska pa će koristiti svega tri izmjene. Više ni neće moći zbog spomenutih problema...

Mađari bez većih problema

Mađarska će za ovaj dvoboj imati daleko manje problema od naše reprezentacije. Samo dvojica neće zaigrati, ali riječ je o ponajboljim igračima reprezentacije. Tamas Kadar i Gergo Lovrencsics zbog ozljeda neće kandidirati za sastav, no zato su tu svi ostali poput Balasza Dzsudzsaka, najboljeg mađarskog igrača koji igra na poziciji desnog krila, napadača Tamasa Priškina i Adama Szalaia, veznjaka Krisztiana Nemetha i neuništivog vratara Gabora Kiralyja.

Uz Kadara i još otprije ozlijeđenog Zoltana Geru ti su igrači bili okosnica reprezentacije koja je izborila Euro u Francuskoj. Najbolji strijelci kvalifikacija sa po dva pogotka bili su džoker s klupe Daniel Böde, Nemeth i Priškin. Najbolji asistenti, sa po dvije svaki, bili su Akos Elek i Kadar, dok je u najviše susreta (12) i najviše minuta na travnjaku proveo Dzsudzsak (1045).

'S više sreće nego pameti' do Eura

Treba spomenuti da je Mađarska Euro izborila nakon što je u relativno laganoj skupini sa Sjevernom Irskom, Rumunjskom, Finskom, Farskim Otocima i 'razmontiranom' Grčkom osvojila tek treće mjesto, ali je onda u dvije utakmice dodatnih kvalifikacija šokirala Norvešku (1:0, 2:1). Norvežani su bili dominantni u obje utakmice, ali je obrana Mađarske radila čuda, dok su u napadu bili konkretni. Takvi su bili kroz cijele kvalifikacije.

Mađari uglavnom igraju u sustavu 4-2-3-1, no ponekad znaju zaigrati i s dvojicom napadača. S obzirom na moć naše reprezentacije, sumnjamo da će se njihov njemački izbornik Bernd Storck odlučiti za ofenzivnu taktiku. Storck je na glasu kao menadžer koji prati razvoj modernog nogometa, te najviše traži od svojih igrača disciplinu.

Izbornik je već mučio Hrvate

I zanimljivost za kraj. Storck je prije Mađarske bio izbornik Kazahstana. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine Hrvatska je u posljednjem kolu tek u 93. minuti slomila Kazahstan na gostovanju pogotkom Nike Kranjčara. Ta pobjeda nažalost nije bila dovoljna za odlazak na svjetsku smortu, jer je Ukrajina istovremeno slavila u Andori i otišla u dodatne kvalifikacije.

Storck je s Kazahstanom dobro namučio sve svoje suparnike, pa tako i Belgiju i Njemačku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine. Nogometni moćnici slomili su Kazahstance tek u drugom poluvremenu...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider