Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Inovativni Enrique

Novo Barcino oružje: Enrique ima recept za uvjerljive pobjede

Barcelona je očekivano uvjerljivo slavila protiv Leganesa, ali naizgled rutinska pobjeda skriva hrabar i inovativan takički potez Luisa Enriquea.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je u prethodnom kolu šokantno izgubila od povratnika u prvu ligu Alavesa na Nou Campu. U subotu su putovali u goste kod također novog prvoligaša Leganesa, a novo iznenađenje bi značilo da već nakon četiri kola kasne šest bodova za vodećim Real Madridom, koji ove sezone još nije ispustio bodove.

Da se to ne dogodi pobrinuo se Luis Enrique. Pokazao se kao trener koji se odlično prilagođava i predviđa protivničku taktiku. Promijenio je formaciju iz 4-3-3 u 3-4-3, što se pokazalo ključnim u uvjerljivoj pobjedi Barcelone. 
Zanimljivo je da je inače izrazito ofenzivnu formaciju namijenjenu za stvaranje terenske nadmoći Enrique iskoristio za nešto potpuno suprotno – brze protunapade.

Leganes se suprotstavio Barceloni visokim presingom i petoricom u zadnoj liniji. Enrique je formacijom s tri napadača i dva ofenzivna bočna igrača neutralizirao Leganesovu brojnost u obrani, a nakon razbijanja presinga, lopta je brzo dolazila do napadačkog trojca koji je ostajao sam na širokom prostoru s tri stopera.

Takve situacije bi bile neugodne i za puno kvalitetnije stopere od Leganesovih. Rezultat toga su tri lagana gola do poluvremena u režiji napadačkog trojca MSN. Svaki je postigao po jedan gol, dok ovakav terenski raspored očito najviše odgovara Suarezu koji je upisao i dvije asistencije. Susret je završen s uvjerljivih 5:1 za Barcelonu.

Zanimljivo je da Enrique izrazito rijetko koristi ovu formaciju, dok ju je Pep Guardiola, za čijeg je mandata momčad Barcelone uništavala protivnika posjedom, iskoristio čak 18 puta samo u svojoj prvoj sezoni. 

Barcelona je tako na neobičan način – kontrama – razbila puno slabijeg suparnika i zadržala priključak za Real Madridom. Enrique je pokazao hrabrost i sposobnost taktičke inovacije, a upravo su to osobine koje bi mogle biti ključne u dugoj sezoni koja se tek zahuktava.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider