Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čekali 115 godina

Ludilo u Belgiji: Treći grad u državi dobio prvaka prvi put u povijesti!

Nogometaši Genta osvojili su prvi naslov prvaka Belgije u klupskoj povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gent je prvak Belgije. Čekali su to građani ovog flamanskog grada čak 115 godina kada je (1900.) osnovan nogometni klub u sportskom društvu 'Société Gymnastique la Gantoise', osnovanom još 1864.

Kolo prije kraja na svom su terenu svladali Standard iz Liegea sa 2-0 i tako postali nedostižni za prve pratitelje, Club Brugge i Anderlecht. Ghelamco Arena je eksplodirala nakon posljednjeg sučevog zvižduka, a 20 tisuća navijača veselilo se uz zvuke himne Lige prvaka.

Zvuči pomalo nevjerojatno da klub iz trećeg po veličini grada u Belgiji (nakon metropole Bruxellesa i Antwerpena) po prvi puta u 115 godina dobiva prvaka. Prije pet godina bili su drugi, kao i prije 60 godina. Uz tri osvojena Kupa to su bili najveći dometi ovog kluba. Do sinoć…

1971. godine klub je napokon maknuo francuski naziv La Gantoise i od tada se zove Koninklijke Atletiek Associatie Gent ili skraćeno KAA Gent. Prije dvije godine dovršen je novi stadion koji je vrlo brzo slavio naslov.

U šampionskoj momčadi je i jedan Hrvat. Branič Ante Puljić, kojeg znamo kao jednog od onih brojnih igrača međusobno mijenjanih iz Lokomotive u Dinamo i obrnuto, ove je sezone malo nastupao, tek tri puta.

S 13 pogodaka najbolji strijelac kluba ove sezone je Laurent Depoitre, 191 cm visoki belgijski napadač kojem ovo bila premijerna sezona u plavom dresu 'bizona'. Važan kotačić u momčadi trenera Heina Vanhaezebroucka je Švicarac korijena iz BiH Danijel Miličević koji igra središnjeg veznog igrača. Postigao je devet pogodaka u 33 nastupa, a iako mu je 29 godina izrazio je želju za igranjem u BiH nacionalnoj vrsti.

Gent će tako sljedeće godine debitirati i u Ligi prvaka. Na lijepoj Ghelamco Areni poznata će se melodija oriti opet ove jeseni, ovaj put prije utakmice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider