Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sevilla i Redsi u finalu EL

VIDEO Liverpool 'torpedirao' Žutu podmornicu, Dudu zabio u ispadanju Šahtara

U finalu Europske nogometne lige 18. svibnja u Baselu na stadionu St. Jakob Park igrat će branitelj naslova Sevilla i Liverpool.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sevilla je u uzvratnom dvoboju polufinala na Ramon Sanchez Pizjuanu pobijedila Šahtar 3-1 nakon 2-2 iz prve utakmice, dok je Liverpool na Anfieldu pobijedio Villarreal 3-0 i nadoknadio poraz 0-1 iz prve utakmice.

Sevilli će to biti rekordno peto finale ovog natjecanja, pri čemu treće uzastopno što nije uspjelo niti jednom klubu. Dosadašnja četiri finala Andalužani su dobili postavši jedini klub sa četiri titule u Kupu Uefa i Europskoj ligi. Liverpool je pak izborio četvrto finale, a u dosadašnja tri je također imao 100-postotan učinak.

Sevilla je daleko bolje otvorila susret i već u devetoj minuti je stigla do vodstva. Domaćinu je pomogla i velika pogreška Maksima Mališeva kojem je kao zadnjem igraču obrane pobjegla lopta. Pogrešku 23-godišnjeg Ukrajinca iskoristio je Kevin Gameiro, sjurio se prema protivničkom golu i lako poentirao za 1-0. U samoj završnici prvog dijela Šahtar je izjednačio golom bivšeg hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve. Dudu je nakon sjajne Marlosove asistencije izbio sam ispred Davida Sorie i sjajno zabio za 1-1. Bio je to njegov 15. pogodak ove sezone pri čemu treći u Europskoj ligi. Sevilla se vratila u vodstvo odmah na otvaranju drugog dijela, a strijelac je ponovo bio Gameiro postigavši sedmi pogodak u EL i 28. u svim natjecanjima ove sezone. Korak bliže finalu Andalužani su stigli u 59. minuti nakon sjajnog pogotka Mariana Ferreire koji je iskosa opalio sa 20-tak metara. Do kraja susreta Šahtar se trudio barem smanjiti, no rezultat se više nije mijenjao.

Eduardo da Silva je igrao do 84. minute, a osim što je postigao pogodak u 61. minuti je dobio žuti karton zbog prigovora. Kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna je odigrao cijeli susret, a u 48. minuti je 'požutio' zbog prekršaja.

Liverpool je sjajnom predstavom 'razbio' Villarreal 3-0 nakon 0-1 iz prve utakmice izborivši svoje jedanaesto europsko finale pri čemu četvrto u ovom natjecanju. 'Redsi' su anulirali zaostatak iz prve utakmice već u sedmoj minutu utakmice i to autogolom Brune Soriana. Firminho je ubacio sa strane, Sturridge promašio, no lopta se od kapetana 'žute podmornice' odbila u mrežu. Liverpool je bio bolji i u nastavku susreta i posve zasluženo je u 63. minuti golom Daniela Sturridgea povećao prednost na 2-0. Novi problemi za goste stigli su u 71. minuti kada je Victor Ruiz zbog drugog žutog kartona završio na tribinama. Sve dvojbe oko pitanja putnika u Basel engleski sastav je riješio u 81. minuti golom Adama Lallane.

Golove s utakmice Liverpoola i Villarreala možete pogledati OVDJE.

Dejan Lovren je odigrao cijeli susret za domaćine.

Liverpool je pet puta bio europski prvak, a tri puta pobjednik Kup Uefa. Posljednje euro finale imao je 2007. kada je u LP izgubio od Milana. 'Redsi' su pobijedili u Kupu Uefa 1973., 1976. i 2001. godine. Za Villarrela je ovo bilo četvrto europsko polufinale i četvrti poraz. U polufinalu Lige prvaka su ispali 2006. od Arsenala, a u Kupu Uefa i Europskoj ligi 2004. od Valencije i 2011. od Porta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider