Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
modrić pod pritiskom

Realu se vraća Ronaldo, no Zidane svejedno ima veliki problem

Večeras ćemo doznati koga ćemo 28. svibnja gledati u Milanu u finalu Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Večeras ćemo saznati ime drugog finaliste Lige prvaka nakon što je prvi, na dramatičan način, u utorak postao madridski Atletico. Real Madrid ugostit će u uzvratu Manchester City, a za taj će susret imati na raspolaganju svog najboljeg igrača - Cristiana Ronalda.

"Cristiano je 100 posto spreman za City", rekao je trener Zinedine Zidane dan prije utakmice.

Vraća se Ronaldo, no nema Casemira

Velika je to stvar za Real ako znamo sljedeće podatke. Ronaldo je u svojoj karijeri u Ligi prvaka postigao 93 pogotka, od kojih su 33 bila prvi na utakmici, i čak 16 ove sezone (dva gola ga dijele od rušenja vlastitog rekorda).

Prvi susret ovih dviju momčadi u Engleskoj završio je s razočaravajućih 0:0, no to bi se trebalo promijeniti na Santiago Bernabeu gdje Real, otkako je Zidane sjeo na klupu, od prve minute svim snagama napada suparnička vrata.

U silovitoj navali prema golu Cityja pomoći će Cristiano Ronaldo, ali ne i Karim Benzema koji će sigurno izostati. Neće biti ni vrlo važnog čovjeka u veznom redu Reala, Casemira, i taj će nedostatak francuski stručnjak jako teško pokrpati.

Otkako je stigao Zidane Casemiro je postao neizostavna karika u veznom redu, baš poput našeg Luke Modrića ili poput Cristiana Ronalda u napadu. Francuz će zamijeniti svakog igrača, ali spomenutu trojicu uvijek nastoji imati u prvih 11.

Casemiro zajedno s Modrićem tvori odličan blok koji nerijetko zaustavlja suparničke napade i otežava dolazak na 30-ak metara od gola Keylora Navasa.

Isco ili James Rodriguez trebali bi zamijeniti Casemira, no prilici se nada i naš Mateo Kovačić. Tko god da zaigra Real će u defanzivi biti znatno oslabljen. Ni Isco, ni James ne igraju dobru obranu pa će tako lijeva strana španjolske momčadi biti najveća prilika za napade Cityja. To istovremeno znači da će Modić biti pod još većim pritiskom, odnoso da pokuša pokriti svaki propust koji nastane. A nastat će...

Gosti iz Manchestera dolaze pojačani Yayom Toureom, koji se uspio oporaviti za utakmicu, ali ostaje pitanje koliko će minuta dobiti. David Silva sigurno neće nastupiti, a najopasniji dvojac za 'kraljevski klub' bit će Kevin de Bruyne i Sergio Agüero.

Real je iskusniji, ali City se pouzda u 'prokletstvo'

Samo dva službena susreta odigrale su ove dvije momčadi. Bilo je to u skupini Lige prvaka u sezoni 2012/2013 i tada je Real slavio pred svojim navijačima 3:2, nakon što je u dva navrata gubio 1:0 i 2:1. U Engleskoj je susret završio 1:1.

Ako govorimo o iskustvu igranja u ovoj fazi natjecanja, Real je nemjerljivo u prednosti. Ovo će bit čak 27. polufinale 'kraljevskog kluba', dok će za City ovo biti prvo. Real je 13 puta prošao i isto toliko puta ispadao u ovoj fazi Lige prvaka.

City je u svojoj klupskoj povijesti igrao četiri puta protiv španjolske momčadi u nokaut fazi, te je samo jednom prošao. Real je pak igrao čak 11 puta protiv Engleza te je sedam puta izborio prolaz nakon dvije utakmice. Zanimljivo, 'kraljevi' su u utakmicama protiv engleskih sastava neporaženi od 2009. godine, odnosno na nizu su od šest pobjeda i dva remija.

I za kraj podatak u koji se navijači Cityja najviše možda uzdaju. Real je u posljednjih šest nastupa u polufinalu Lige prvaka samo jednom izborio prolaz. Bilo je to 2014. kada je ujedno i osvojio 10. naslov prvaka Europe. U preostalih pet gubio je od Juventusa, Barcelone, Bayerna, Borussije (D) i još jednom Juventusa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider