Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Dok su neki zarađivali po Milanu i Madridu, on je sa 17 godina branio Osijek

Zlatan Ibrahimović ga je na treningu jednom nokautirao, prepričao je to u svojoj knjizi samodopadni Šveđanin, ali Jonathan je s centrifugom imao opasan problem i godinu dana prije okršaja s Ibrom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jonahtan je Zebina. Poznati francuski defenzivac koji možda nije ni svjestan koliko je poslao slavan na Poljudu. Sve to omogućio mu je, svaki navijač Hajduka zna, Petar Krpan. Osječanin je u nogometnom smislu bio preteća Ivice Olića. Mogao je trčati do prekostura, s realizacijom je bio više na ''vi nego na ti'', no karakterom je pregazio određene nogometne minuse i napravio respektabilnu karijeru. Daleko od Olićeve ali respektabilnu u svakom smislu.

Serijal: KULTNI LIKOVI HNL-a

Znate onu otrcanu ali doduše i istinitu ''prelazak između juniora i seniora je najstresniji, tu se mnogi izgube''. Krpanov je bio nešto stresniji od ostalih vršnjaka.

On se mogao izgubiti negdje po rovovima s puškom u ruci, razmišljao je nešto manje o minutaži na Gradskom vrtu. nešto više o tome hoće li sutra na prvoj crti u Osijeku izvući živu glavu. Dugi niz godina nije se znalo da je Krpan šest mjeseci još kao 17-godišnjak branio kao dragovoljac Osijek.

Kasnije je, kada je kapetan brončane generacije Zvone Boban saznao da je bio na prvoj crti, izjavio rečenicu koja je ostavila poseban pečat na karijeri skromnog ofenzivca. Krpan je na Mundijalu zaigrao 15 minuta protiv Rumunja.

"Jedini pravi heroj te generacije je Petar Krpan. Jer dok smo mi u ratu zarađivali po Milanu, Madridu, Njemačkoj i Francuskoj, on je kao maloljetnik branio Osijek s puškom u ruci."

U Osijeku je sredinom 90-ih izgradio renome brzonogog napadača s velikim radijusom kretanja. No, nije uslijedio klasičan prelazak u Hajduk ili Dinamo, već odličan transfer u jaki Sporting iz Lisabona. Tamo su gologlavog Slavonca prozvali ''Careca'' ili ti u prijevodu ćelavi, zaradio je reputaciju i novi transfer u Leiriu, a nakon tri godine Portugala vratio se u HNL.

Svi pamte Zagrebovu titulu 2002. u koju je Krpan ugradio pet pogodaka pristigavši u mundijalsko proljeće. No, za razliku od četiri godine prije, bio je daleko od Jozićevog poziva za J. Koreju i Japan.

Osvajao naslove, a svi pamte onaj tunel protiv Rome

Dojmljive predstave pružio je u Hajduku. Dvije godine u bijelom dresu najviše se pamte po onome s početka teksta – Zebini i utakmici Rome i Hajduka kada je Krpan podsjetio kako je tunele prodavao možda najveći ''tuneldžija'' svih vremena, veliki Argentinac Omar Sivori. Krpan je Zebini gurnuo kroz noge i omogućio Ninu Buli možda najdraži pogodak karijere.

Nažalost, bio je to ''Pirov pogodak'' jer je Hajduk ispao nakon greške Zlatka Runje i Darka Miladina. Iskoristio je to Cassano. No, Krpan će dane u Hajduku pamtiti i po tituli prvaka u sezoni 2003/04. Uz onu titulu sa Zagrebom, potvrdio je kako se radilo o igraču koji je donosio pobjednički mentalitet u svlačionicu.

Odijevao je još dresove Rijeke i Intera iz Zaprešića i u HNL-u upisao 208 nastupa uz 73 pogotka. Brigadir Careca je bio pravi primjer one ''tiha voda brege dere''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider