Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odlazi igrač sezone

Krenula rasprodaja šampionske Rijeke, Dinamo gorko trlja ruke: Kome idu milijuni!?

Najbolji igrač Rijeke i HNL-a ove sezone Franko Andrijašević na meti je Standarda iz Liegea.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeka je povijesnu sezonu okončala osvajanjem dvostruke krune, no veliko je pitanje u kojem će sastavu dočekati kvalifikacije za Ligu prvaka te posebice kraj ljetnog prijelaznog roka?

KOMENTAR IVICE MEDE Rijeka pokorila Hrvatsku, Dinamu fijasko: Petev nula bodova, ali nije glavni krivac

Predsjednik Rijeke Damir Mišković u nekoliko je navrata poručio da Rijeka mora biti samoodrživa i da se ne mogu očekivati nove dotacije od inozemnog vlasnika, a da se golemi dio proračuna puni prodajom igrača, dok su ostali izvori financiranja gotovo pa zanemarivi.

Dakle, sve je jasno, ne treba čak ni čitati između redova. Od čelnika Rijeke gdjegod se moglo čuti i to da neće ići u prodaju igrača prije kvalifikacija za Ligu prvaka, no to su izjavljivali prilično sramežljivo.

Andrijašević prelazi u Standard Liege

Čelnici Rijeke otvoreno i potpuno jasno odašilju signale kako su baš svi igrači u izlogu, što znači da će biti prodani ako stigne dobra ponuda. Čini se da bi prvi mogao odlepršati Franko Andrijašević, najbolji igrač Rijeke i najbolji igrač ove sezone u HNL-u.

Belgijski mediji su se raspisali kako je Andrijašević blizu prelaska u Standard iz Liegea. Ističu da je to praktički gotova stvar te to u biti i nije vijest iz vedra neba. Naime, deseterostruki belgijski prvak već duže vrijeme prati Andrijaševića. Standard je zimus htio dovesti Andrijaševića, ali Rijeka nije pristala. Belgijski izvori tvrde da su klubovi duže vrijeme u pregovorima oko transfera i da je zapravo već sve dogovoreno.

Standard na ljeto prodaje Ishaka Belfodila, alžirskog reprezentativca kojem je Andrijašević sličan po profilu, načinu igre, realizaciji, fizičkoj konstituciji, ali i starosnoj dobi. Za Belfodila je navodno zainteresirano nekoliko engleskih klubova, najviše se spominju Everton i Tottenham, koji su navodno spremni iskrcati za njega oko 12-13 milijuna eura.

Dio tog novca Standard bi odmah preusmjerio u pojačanja, a prvi na listi je Rijekin hrvatski reprezentativac. Belgijski mediji ističu da se Andrijaševićeva tržišna vrijednost kreće oko 4 milijuna eura. Toliko je procijenjen i na Transfermarktu, ali to ne znači da će ga Rijeka prodati za tu cifru. Belgijski mediji idu toliko daleko da tvrde kako će Andrijašević potpisati petogodišnji ugovor sa Standardom.

Dinamu 50 posto od transfera?

Uskoro ćemo vidjeti imaju li Belgijci točne informacije, no već sad se može reći kako će se Andrijašević višestruko isplatiti Rijeci, odnosno već se isplatio, čak i ako ode besplatno. Andrijašević je bio najvažniji kotačić u Kekovu šampionskom stroju i vjerojatno je najzaslužniji za osvajanje titule prvaka. Svojim pobjedničkim golovima donio je barem petnaestak bodova Rijeci.

Kada se sagleda cijela situacija iz ove perspektive, Rijeka je prošlog ljeta dobila poklon od Dinama kakav se teško može i zamisliti. Može se to komotno nazvati i Dinamovom pogreškom ako ne stoljeća, onda barem desetljeća. U HNL-u je malo toga ili gotovo ništa transparentno pa ne treba čuditi što su i poslovi između Rijeke i Dinama obavijeni velom tajne. Ostaje i dalje otvorenim je li uopće i koliko Rijeka platila Dinamu za Andrijaševića, odnosno hoće li dio transfera pripasti Dinamu?

Ako su točne spekulacije da Dinamu ide 50 posto od transfera, a takve priče dolaze s Maksimira, Dinamo možda može trljati ruke, ali Rijeka će opet odlično proći. Nije teško zaključiti da bi Dinamo objeručke prihvatio obratnu situaciju: da je njima Rijeka prepustila igrača za 50 posto od idućeg transfera, a da mu je taj igrač donio titulu prvaka. Kud ćeš bolje i ljepše!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider