Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Kramarić najveći Mamićev krimen, ali jedno je igrati u Rijeci...

Prošlo je točno godinu dana otkada je Zoran Mamić sjeo na klupu Dinamu i postao menadžer „modrih“ u engleskom smislu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan prošle godine Branko Ivanković je nakon poraza od Splita dobio „cipelu“, a na njegovo mjesto došao je Zoran Mamić, ponovno kao privremeno rješenje, kao i nakon otkaza Kruni Jurčiću, jer u tom trenutku još uvijek nije bio spreman posvetiti se trenerskom poslu.

VIDEO Dinamo u Salzburgu bez Čopa, Mamić vjeruje u dobar rezultat

Nekih dva mjeseca Zdravko Mamić lomio je neodlučnog mlađeg brata da pristane postati trajno rješenje i na kraju ga je slomio pred Skupštinu klubu sredinom prosinca. U seriji tekstova još od utakmice s Austrijom u Beču bili smo mišljenja da su Zoran Mamić, Krznar i Cvitanović najbolje rješenje u tom trenutku.

Čelnici Dinama nisu pogriješili sa Zoranom Mamićem

Jesmo li promijenili mišljenje nakon godinu dana? Iako smo često možda i prekritički nastrojeni u svojim tekstovima analizirajući rezultate i igru Dinama, i dalje mislimo kako čelnici Dinama nisu pogriješili kada su poklonili povjerenje Zoranu Mamiću i njegovim suradnicima. Bilo je pogrešaka, lošijih utakmica pa i „kiksova“, daleko najveći je poraz od Aalborga u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali za sada je ukupni dojam ipak pozitivan, iako za konačni sud treba pričekati kraj tekuće sezone.

Dolaskom Zorana Mamića „modri“ su lišeni stresova po pitanju kontinuiteta struke, što je donijelo mir u klubu i omogućilo kontinuirani napredak u igri. Kako sezona odmiče Dinamo igra sve bolje, raste u svakom pogledu i to je glavni razlog zbog čega dižemo palac gore. Ukupni dojam bi se mogao poboljšati ili pogoršati nakon utakmice sa Salzburgom u Europskoj ligi, ali neće u bitnijem promijeniti naše mišljenje.

Za europski iskorak ključno je da Dinamo zadrži stručni i igrački kontinuitet, odnosno da ne dođe do promjena na klupi i travnjaku barem do sljedećeg ljeta i još jednog napada na Ligu prvaku. Tek nakon toga će se moći donijeti konačna prosudba je li Zoran Mamić uspio ili je podbacio.

Uveo red u svlačionicu

Za sada se može reći da je uveo red u „modru“ svlačionicu, incidenata je puno manje nego ranijih godina. Nema problema s uspostavljenjem autoriteta, igrači ga cijene i poštuju pa čak ga se i pomalo boje. Ipak je on mlađi brat glavnog čovjeka kluba i s njim se nije zezati. Odlučno se obračunao s nestašnim i nezadovoljnim Sammirom, ali mu je iz prstiju iskliznuo Andrej Kramarić što mu je možda i najveći krimen.

Međutim, situaciju s Kramarićem ne može se promatrati isključivo s ove distance, u trenutku kada je „eksplodirao“ u Rijeci i dogurao do dresa reprezentacije. Kramarić u Dinamu ni približno nije bio na istoj razini kao što je trenutačno u Rijeci, iako se može reći da nije dobio previše šansi za dokazivanje, ali ono što je i dobio nije odveć uvjerljivo iskoristio. Statistika kaže da je u 42 nastupa za „modre“, uglavnom je ulazio s klupe, zabio deset golova. Malo za Dinamove standarde.

Drugo je pitanje zbog čega Kramarić, čiji talent nikada nije bio upitan, nije „eksplodirao“ u Dinamu? Jedan od razloga je i loša procjena trenera, to je neupitno, no jedna je stvar igrati u Dinamu a sasvim druga u Rijeci. U Dinamu je konkurencija oduvijek puno veća i žešća i nijedan napadač ne može računati na kontinuitet igara ako ne zabija golove. Drugim riječima rečeno, Kramarić je u Rijeci mogao računati da će dobiti šansu u nizovima utakmica bez obzira na učinak, dok u Dinamu to nije moguće.

Najveći krimen Andrej Kramarić, ali...

Kako god, Dinamo je ipak napravio pogrešku kada je prepustio Kramarića Rijeci, ali s druge strane je omogućio Kramariću da dobije šansu realizirati se kao igrač i napravi veliku karijeru. Da je ostao u Dinamu, tko zna što bi bilo, iako Zdravko Mamić tvrdi da Kramarić nije imao strpljenja i da bio došao do svojih „pet minuta“ da je bio strpljiviji. To nikada nećemo saznati.

Ako je Zoran Mamić s Kramarićem pogriješio, onda se mora reći da je s inozemnim pojačanjima u posljednjih godinu i pol dana uglavnom pogađao. Za Soudanija, Pinta, Fernandesa pa i Henríqueza može se već sada reći da su se isplatili, a ostali barem nisu podbacili. Pod Zoranom Mamićom neki mladi igrači značajno su napredovali, poput, recimo, Ante Ćorića, koji bi do kraja sezone mogao postati jedna od ključnih igrača i jedna od glavnih figura u novom napadu na Ligu prvaka.

Kao što vidimo, bilo je minusa ali i dosta plusova. Nismo sigurni da bi Felix Magath bio puno uspješniji i učinkovitiji, ali sigurni smo da bi bio puno skuplji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider